Index Vakbarát Hírportál

Usain Boltot kizárták, Blake a leggyorsabb

2011. augusztus 28., vasárnap 14:10 | aznap frissítve

A világcsúcstartó és világbajnoki címvédő Usain Bolt nélkül futották le a 100 méteres síkfutás vb-döntőjét Teguban. Bolt kiugrott a rajtnál, ezért azonnali kizárás járt. A világbajnok 9.92-vel a szintén jamaicai Yohan Blake lett.

Az előfutamban és az elődöntőben mutatott formája alapján Usain Bolt abszolút favorit volt. Az elődöntőjét könnyedén nyerte, csak az volt a kérdés, hogy a cél előtt mennyivel enged ki. Ellenszélben még így is 10.05-öt futott, és simán verte Lemaitre-t.

A döntőben azonban nem futhatott, még a rajtpisztoly eldördülése előtt elstartolt. Bolt néhány lépés után megállt, tudta, hogy ő hibázott, a mezét is lekapta. Az új szabályok szerint már egyetlen rossz rajtért piros lap jár, ezért el kellett hagynia a pályát.

Bár a szezonban veretlen maradt, a jamaicai sprinter idén nem futotta a tőle elvárható nagy időket, elsősorban gyenge rajtját okolta ezért. Állítása szerint sokat javult ebben az utóbbi időben. Az előfutamokban mutatott teljesítménye alapján Boltnak akár egy rossz rajt is beleférhetett volna, de kockáztatott.

Boltnak ez előző, 2009-es berlini vb-n is volt elsietett rajtja az elődöntőben, de az akkor szabályok szerint csak az első hibáért még nem járt kizárás.

A Bolt nélküli döntőt edzéstársa, felnőtt világversenyen élete első fináléját futó Blake nyerte. A rajtot a 2003-as világbajnok, Kim Collins kapta el legjobban, ötven méterig vezetett is, de akkor jött Blake és Walter Dix, mindketten megelőzték. Blake az erősnek mondható, 1,4 méter per szekundumos szembeszélben is 10 másodperc alá került, 9.92-vel lett világbajnok.

A negyedik és a legjobb fehér sprinter a francia Lemaitre lett, 10.19-cel.

"Usain Bolt az edzéstársam, és régóta mellettem áll, most nagyon is vele tudok érezni. De hát régóta ez volt az álmom, legszívesebben sírnék, a legtöbbet jelenti nekem a világbajnoki cím" - nyilatkozta a győztes Blake.

A kizárt jamaicai sprinter nem omlott össze, hogy nem futhatott. Az AP hírügynökség munkatársa interjút készített volna Bolttal, de ő csak annyit válaszolt: "Könnyeket akartok látni? Nos, az nem fog menni, jól vagyok".

Bolt még két számban megvédheti a világbajnoki címét, 200 méteren és a 4x100-as váltóban is indul még.

Bolt kizárásával az a furcsa helyzet állt elő a 100-as döntőjében, hogy az idei nyolc legjobb idővel rendelkező sprinter közül egyikük sem futott. Asafa Powell, Steven Mullings, Tyson Gay sérülés miatt nem tudott indulni, Michael Rodgers doppingügye miatt mondott le az indulásról. Ngonidzashe Makusha, Michae Frater és Richard Thompson pedig elvérzett az elődöntőben.

Eredmények:

1. Yohan Blake (Jamaica) 9.92 mp
2. Walter Dix (Egyesült Államok) 10.08
3. Kim Collins (St. Kitts and Nevis) 10.09

Rovatok