Index Vakbarát Hírportál

Bolték világcsúcsot futottak 4x100-on

2011. szeptember 4., vasárnap 14:34

A tegui atlétikai-világbajnokság zárószámában, a férfi 4x100 méteres váltóban Jamaica világcsúccsal győzött. Az új rekord 37.04, hat századdal jobb, mint a régi, amit szintén Jamaica állított fel még 2008-ban, Pekingben. Usain Bolt és Yohan Blake is második aranyérmét nyerte a vb-n.

Az előfutamban Bolt még kimaradt a váltóból, helyette Dexter Lee futott, ekkor még Trinidad és Tobago váltója is megelőzte őket. A legjobb idővel az Egyesült Államok ment döntőbe, de ők is két helyen cseréltek. Darvis Patton és a százon második Walter Dix került a csapatba.

A döntőben az amerikaiak rajtoltak legjobban, de Jamaica és Franciaország is jól tartotta magát. A jamaicaiak jól váltottak, a harmadik ember, Yohan Blake már előnyben adta át a botot Usain Boltnak. Az amerikaik nem tudták befejezni a versenyt, az utolsó váltásnál Patton felbukott brit versenytársában.

Bolt ellenfél nélkül is végigsprintelte az utolsó szakaszt, így összejöhetett a 37.04-es új világcsúcs. Második helyre Franciország jött be 38.20-szal, a harmadik meglepetésre Saint Kitt és Nevis lett 38.49-cel.

A jamaicai váltó úgy futott világcsúcsot, hogy a vb-ig nagyon jó formát mutató Asafa Powellt nem is nevezték. Powelll sérülése miatt csak a váltóban indult volna.

Usain Bolt végül ezen a vb-n sem maradt világcsúcs nélkül, két évvel ezelőtt Berlinben százon és kétszázon futott rekordokat. 100-on most kizárták rossz rajt miatt, 200-on minden idők negyedik legjobb idejével nyert.

Rovatok