Index Vakbarát Hírportál

Eltűnik a Hungary felirat a mezekről

2011. szeptember 16., péntek 12:26

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára megerősítette az AP hírügynökségnek, hogy a magyar csapat ezentúl nem angolul, hanem anyanyelvén feliratozza a mezeit, így a londoni olimpián a korábban megszokott Hungary helyett már a Magyarország felirat kerül a nemzeti mezekre. Molnár hangsúlyozta, hogy a névcsere a hazai szurkolók kérésére történt. A mezeket gyártó Adidas hamarosan leszállítja a névmódosított kollekciót.

A felvetésre, miszerint a Magyarországot mind kiejteni, mind leírni nehéz lesz az idegeneknek Kovács István, MOB-tag reagált. "Jónéhány ország már most is az anyanyelvét használja a mezeken, és előbb-utóbb mindenki hajlandó megtanulni ezeket a neveket".

Kovács Finnországot hozta példának, ők a Suomi feliratot használják régóta, úgy véli az új névhasználat a magyarok önbecsülését is elősegíti.

2008-ban a jégkorong.blog.hu olvasói is felvették, hogy az anyanyelven szerepeljen az ország neve a mezeken, a szövetségnél is így gondolkodtak, így a válogatott mezeken már akkor végrehajtották a névcserét.

Rovatok