Index Vakbarát Hírportál

Hol nagy a jólét? Kecskeméten

2011. szeptember 19., hétfő 16:30

Megpezsdült a sportélet Kecskeméten: egy ismeretlen befektető 11 milliárdból épít sporttelepet, a Szerencsejáték Zrt. az NB I.-es KTE főszponzora lett, az önkormányzat pedig 30 millióval támogatja azt a KSE-t, ahol pár nappal korábban könyvvizsgálatot rendelt el.

11 milliárd

Új sportcentrumot építene egy gazdasági társaság a kecskeméti Rudolf laktanya területére. Egy új, az UEFA-előírásoknak is megfelelő labdarúgó-stadion is része a tervnek, írta szeptember elején a délmagyar.hu.

A laktanya, az uszoda és a Széktói teniszpályák hasznosítására kiírt pályázatra hat anyag érkezett, a legnagyobb volumenű az a nettó mintegy 8,5 milliárdos elképzelés, amely alapján az uszoda épületében jégcsarnok, a teniszpályák helyén parkolók, a laktanya területén egy Látványsport Felkészítő Centrum jönne létre. A centrum olyan beruházásokat tartalmaz, mint egy új, az UEFA-előírásoknak is megfelelő fedett futballstadion, illetve egy új kézilabdacsarnok. A befektetőt nem nevezték meg, de állítólag egy tőkeerős cég áll a pályázat mögött.

100 millió

Négy nappal később a 2010-2011-es idényben az NB I.-ben 12., kupagyőztes KTE új főszponzori szerződést kötött az új idényre: a Szerencsejáték Zrt. - mely a törvényi szabályozás értelmében az adóbefizetésekből 2010-ben 4,5 milliárd forinttal járult hozzá az állami sportfinanszírozáshoz - százmillió forinttal támogatja a klubot.

"A támogatás folyamata minden esetben ugyanúgy zajlik: a hozzánk érkező támogatási kérelmeket, pályázatokat továbbítjuk egy független, ötfős Társadalmi Tanácsadó Testületnek, melynek szakértői a rendelkezésre álló anyagok elemzése után tesznek javaslatot a támogatásra. A végső döntést az elnök-vezérigazgató hozza meg. A Társadalmi Tanácsadó Testület a Kecskeméti TE labdarúgó csapatát a beérkezett pályázat alapján érdemesnek találta a támogatásra. A sportban a futball mellett például a kosárlabdát (Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub), a vízilabdát (Egri Vízilabda Klub), a jégkorongot (Újpesti TE), a kézilabdát (MKB Veszprém) is támogatjuk" - mondta az Indexnek Jánoska Andrea, a Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

30 millió

Szeptember 12-én kiderült, hogy a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal vizsgálódik a Kecskemét város többségi tulajdonában lévő sportklubnál, a KSE-nél, mert kiderült, hogy idén több tízmillió forintos gyanús kifizetések történtek, és számlák egyikén sincs teljesítésigazolás.

Zombor Gábor polgármester a 93%-ban önkormányzati tulajdonú sportegyesületnél - amelyben három első osztályú szakosztály, férfi kosár-, kézi- és a röplabda működik - könyvvizsgálatot rendelt el, ennek határideje szertember 23.

A város ennek ellenére a likviditási gondokkal küzdő társaság mögé állt, a közgyűlés szeptember 15-i ülésén a költségvetést módosítva - az eddigi 54 millió után - újabb 30 milliós önkormányzati támogatást szavazott meg a KSE-nek, mely így elkerülheti a csődöt (a város két klubja a tavalyihoz képest összesen még így is csaknem 50 millió forinttal kevesebbet kap az önkormányzattól).

Király József, a Városrendezési, Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottság társelnöke ellenezte, hogy a város közpénzből profi sportolókat támogasson, az MSZP-s politikus inkább az utánpótlást támogatta volna (az ellenzék nem is szavazta meg a KSE támogatását). Kezdeményezésére négyfős, összpárti vizsgálóbizottság ellenőrzi a KSE-t, a könyvvizsgálat eredményéről az október 27-i testületi ülésen kapnak tájékoztatást.

Rovatok