Index Vakbarát Hírportál

Kirúgták a búvárokat a Molnár-barlangból

2011. november 22., kedd 09:06

A vizsgálatot búvárszakértő bevonása nélkül végezték, a szeptemberi halálos baleset miatt a kutatási engedélyt visszavonták. A búvárok fellebbeznek.

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség búvárbalesetnek minősítette a szeptember 21-i, halálos áldozatot követelő merülést, és azonnali hatállyal visszavonta a Molnár János-barlangot kutató búvárok engedélyét.

A Felügyelőség válaszai, változtatás nélkül

A Felügyelőség nevében az igazgató, Dolla Eszter írásban válaszolt:
- határozat szerint búvárbaleset történt, ezt szakértő (például a Búvár Szakszövetség) vagy a Felügyelőség állapította meg? A Felügyelőség a kutatási engedély előírásainak megszegése miatt vonta vissza határozatát.
-
a mostani búvárcsapat helyett kiadják másnak a kutatási engedélyt? A Felügyelőség minden kérelmet egyedileg bírál el, és támogatja a Molnár János-barlang további tudományos célú, feltáró kutatását.
-
a kutatási engedélyüket vesztett búvárok saját költségükön több millió forint értékben építettek be felszereléseket, köteleket a barlangba. Mi lesz ezek sorsa? Helyre kell állítaniuk az eredeti állapotot? A Felügyelőség kártalanítja őket? A kártalanításról nem tud tájékoztatást adni a Felügyelőség, annak megítélése polgári jogi kérdés. Ezzel kapcsolatban forduljanak a barlang vagyonkezelőjéhez, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósághoz.

Zelenák József, a Magyar Búvár Szakszövetség elnökségének tagja állítja, a szövetséget hivatalosan nem kérték fel szakértőnek, úgy tudja, a Felügyelőségnek nem is segített szakértő a határozat meghozatalában.

"Nem is az a lényeg, hogy búvárbaleset volt-e, hanem az, hogy a búvárok megtettek-e mindent, betartották-e a szabályokat. Ha megkérdeznének, azt mondanám, igen. A merülési terv, az egybehangzó baleseti jegyzőkönyvek szerint maximálisan túlbiztosították a merülést, a szabályok betartásánál lényegesen többet tettek, a baleset nem hozható összefüggésbe a tevékenységükkel."

"A szövetség elnöke, Dr. Nyíri Iván a baleset után személyesen beszélt a felügyelőség igazgatójával, aki azt ígérte, hogy a barlangot nem zárják be, a kutatók maradhatnak. Nem így történt. Dolla Esztert azóta nem tudjuk elérni, a megkeresésekre nem reagál, nem hívja vissza az elnök urat" - mondta Zelenák.

A barlangot a Felügyelőség lezárta, az eddigi kutatásvezető, Kalinovits Sándor pedig megfellebbezte a határozatot.

Rovatok