Index Vakbarát Hírportál

Ha bármelyikük megsérül, oda az olimpia

2012. január 30., hétfő 21:58

Példátlan, de 2012-ben elmarad a fedettpályás atlétikai országos bajnokság, mert a versenynek nem tudnak megfelelő helyszínt biztosítani. A Puskás Ferenc Stadion mellett felállított sátorban sérülésveszélyes a pálya, máshol pedig nincsenek meg a feltételek a versenyrendezéshez. Egyelőre nincs megoldás, évekbe telhet, míg állandó csarnokot kapnak az atléták.

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) sokáig az Olimpiai Csarnokban rendezte az országos bajnokságokat, 2005-ben azonban bontani kezdték a létesítményt, amelynek helyére a Syma-csarnokot húzták fel. Az atléták ekkor kényszerültek először a téli hónapokra a Szoborkert mellett felállított sátorba. Az átmenetinek tekintett létesítménybe a 2004-es budapesti fedettpályás világbajnokságon használt pályát állították fel. 2006-ra a Syma-csarnok elkészült, a versenyek és edzések is visszakerültek oda, a sátrat és a pályát elbontották. A pályaelemeket azóta a Puskás-stadionban tárolták, mint most kiderült, nem túl körültekintően.

A MASZ öt éven keresztül használhatta a Syma-csarnokot, de ennek meg is volt az ára. Mivel az épület magántulajdonban van, naponta egymillió forint plusz áfa  bérleti díjat kellett fizetni a használatért. A csarnokot évente 170 napig lehetett sportcélra igénybe venni. A bérleti díj szinte teljes egészében állami költségvetésből ment, a MASZ 2,4-3,5 milliós összegekkel szállt be az edzésidők lekötésébe.

Gyulai Miklós MASZ-elnök a legnagyobb hibának azt tartja, hogy az Olimpiai Csarnok lebontása után a szövetség akkori vezetése és az állami sportirányítás nem kötött olyan megállapodást, ami állandó fedettpályás lehetőséget biztosított volna az atlétáknak.

2010-ben a Magyar Nemzeti Sportközpontok (MNSK) új vezetése már nem tudta és nem akarta finanszírozni ilyen mértékben a téli felkészülést. Részben a gazdasági válság miatt, részben azért, mert problémásnak találták a PPP-konstrukcióban épült Syma-csarnokkal kötött szerződéseket. A 2010-es szezonban ugyan 40 nappal kevesebbet, de még edzhettek az atléták a Syma-csarnokban. 2011-re azonban megszűnt a kedvezményezett helyzet. Az MNSK kereste a lehetőségeket az atléták érdekében, de a takarékosság miatt olcsó megoldást választott, és újra felállították a sátrat.

Csakhogy a világbajnokságra készült, fa- és betonelemekből is álló pálya állaga a szinte szabad ég alatti tárolásban öt-hat év alatt erősen leromlott, és a sátor alépítménye sem igazán stabil, hiába  terítettek le egy mart aszfaltréteget. A pálya így mozog, és a megvetemedett alkatrészek miatt nem sikerülhetett tökéletesen az összeállítás. Az illesztési hibák, hézagok, süppedések miatt versenyre alkalmatlan a pálya. A körpálya belső ívén is több helyen instabil a rekortán. A sprinterek egyenesébe belenézve is látszik, hogy hullámos a felület. Deák Nagy Marcell 400-as junior Európa-bajnok mikroblogján azt írta, hogy Bécsbe ment edzeni, mert a pesti pálya nem a legjobb. „Mikor futunk rajta, érezni, mozog az egész, nincs meg a stabilitása, és ha ezen közel százkilós emberek több százszor végigfutnak még rosszabb lehet. Néhol besüpped, és így centiméterekkel is odébb kerülhet a lábfej. Egy gátfutónál, aki minden lépését megtervezi, ez végzetes lehet, tizedmásodperceket veszíthet. Edzésre még így is jó a pálya, de maximumra nem tudunk futni, és így pont a felkészülés lényege veszik el” – mondta egy másik válogatott kerettag atléta.

Ezt erősítette meg Gyulai is, aki szerint nincs sok értelme, hogy versenyzők ne a maximumra törekedve induljanak el. „Oda jutottam, hogy olimpia évében, bármennyire is nagyon fontos lenne a verseny, nem kockáztathatom meg, hogy a már kvalifikált versenyzők közül bárki is megsérüljön, és oda az olimpia."

Kik az ob elmaradásának kárvallottjai?

2012 sűrű év az atlétikában, márciusban Isztambulban fedettpályás-vb-t, júniusban Helsinkiben szabadtéri Eb-t rendeznek, majd az év fő versenye, az olimpia következik, ezért is lenne fontos a gondtalan felkészülés. Az olimpiára eddig 18 magyar atléta kvalifkálta magát: Pars Krisztián (kalapácsvetés), Kiss Dániel (110 gát), Kővágó Zoltán (diszkovetés),Deák Nagy Marcell (400 sík), Farkas Györgyi (hétpróba), Kazi Tamás (800 sík), Kürthy Lajos (súlylökés), Madarász Viktória (20 km gyaloglás), Márton Anita (súlylökés), Minczér Albert (3000 akadály), és Orbán Éva (kalapácsvetés). Közülük a nagy többség érintett, a maratoni futók értelemszerűen nem. Rajtuk kívül még többen esélyesek kvótaszerzésre és Eb-részvételre, nekik is szükségük volna a versenyekre. A fedettpályás bajnokság törlése miatt az egész bajnoki rendszer elmarad, így a téli dobóversenynek sem lesz meg a presztízse. A MASZ szerint az élvonalbeli atléták még csak-csak megoldják a felkészülést, de az utánpótlással szinte lehetetlen elfogadtatni a helyzetet.

Sérülések már eddig is voltak, többen hajlítóizom-fájdalmakról számoltak be, térd- és derékproblémák jelentkeztek a pálya miatt. A 100 méteren utánpótlás-Eb-7. Karlik Dániel Achilles-ín-szakadást szenvedett.

A bajnokságnak egyelőre nem találtak új helyszínt, de Gyulai még reménykedik, hogy az ob visszakerülhet a Syma-csarnokba visszakerülhet. Korábban a Budapest Sportcsarnok, majd a helyén felépülő Papp László Aréna is adott otthont atlétikai versenyeknek. Utóbbiban nincs esély bajnokságot rendezni: mint Gyulai elmondta, a bérleti díjak nagyon magasak, és hiába menne le két nap alatt a verseny, a pálya építése, hitelesítése és bontása további öt-hat napot venne igénybe. A MASZ-nak pedig korlátozottak az anyagi lehetőségei, egy hétre nem tudják kivenni a létesítményt, és díjmentes, állami napért sem folyamodnának.

A versenyeztetést a MASZ környező országokban rendezett eseményeken próbálta megoldani úgy, hogy szervezett buszjáratokat indított atlétáinak. Az utazást a bajnokság felszabaduló rendezési költségeiből finanszírozták. Itthon a Budapest Honvéd futófolyosóján tudnak néhány számban versenyeket lebonyolítani.

Azt egyelőre nem tudni, mikorra rendeződik a helyzet. A Puskás-stadion rekonstrukciója mellett atlétikai létesítmények építését is ígérte a kormány. Egyelőre ez nem tűnik túl biztatónak, még a Puskás bontása sem kezdődött el, bár már többször bejelentették, hogy hamarosan nekilátnak. Emiatt nem sikerült keresztülvinni azt az elképzelést sem, hogy a mobil pályát egy stabil betonteknőben állítsák fel. Ha elkezdődne a stadion rekonstrukciója, az atlétikai pályát is egyből bontani kéne, és így 3-400 millió forint veszne kárba.

Megkerestük Vígh Lászlót, az MNSK vezetőjét is, hogyan próbálják meg rövid- vagy hosszú távon rendezni az atléták fedettpályás igényét, de egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Rovatok