Index Vakbarát Hírportál

A New York Giants nyerte a Super Bowlt

2012. február 6., hétfő 05:14 | aznap frissítve

2008 után megint megverte a New York Giants a New England Patriotst a profi amerikaifoci-liga (NFL) döntőjében. A 21-17-es végeredmény az utóbbi idők egyik legizgalmasabb végjátékát hozta. Eli Manning második bajnoki győzelme mellé másodjára kapta meg a legértékesebb játékosnak járó díjat, a New York Giants története során negyedszerre nyerte meg a Super Bowlt.

A 46. Super Bowlt jól kezdte a Giants, majd nagyon rosszul a New England (itt élheti át az éjszakát). A háromszoros bajnok Tom Brady egy nagyon rossz helyzetből indított támadás után nem tudta elhitetni a bírókkal, hogy komolyan passzolt hosszan előre a saját gólterületéről, ezért a megbüntették. A safety azt jelentette, hogy két pontot szerzett a Giants védelme (2-0). A Patriots támadói mindössze nyolc másodpercet töltöttek a pályán, újra jöttek a New York-iak, akik Victor Cruz touchdownja után 9-0-ra vezettek már. Kilencből kilenc sikeres passzt és 77 yardot ért el Manning eddigre. Ez volt az első alkalom egyébként a Super Bowlok történetében, hogy két olyan irányító találkozott, akik mindketten voltak már a korábbi döntőkben legértékesebb játékosok.

 

A második negyed elején egy mezőnygóllal jött fel a Patriots (9-3), kezdett összeállni a rövidpasszos támadójáték. A negyed végére még egy remek drive-ot vezetett a Patriots, alapvetően Woodheadre építve, így 10-9-cel fordítottak. A Patriots beállította a Super Bowl-rekordot: 96 yardos támadássorozatot vezettek.

A második félidőt a Patriots kezdte, könnyedén gyalulták le a Giants védelmét. A sorozat végén Hernandez 12 yardos elkapása után touchdownt ért el, ezzel 17-9-re módosult az állás. Ekkor sokkal erősebbnek tűnt a Patriots, ráadásul új passzrekordot állított fel Brady, aki zsinórban 16 sikeres passzt adott.

A Super Bowlok történetében mindössze egy mérkőzés volt, amin nem volt eladott labda, azt pont a Giants nyerte. Ezen a meccsen volt interception (labdaeladás passzból): Brady próbált a védők közül kiszabadulni, de miután ez sikerült neki, bravúrpasszt akart adni, nem kellett volna. A harmadik negyedben mezőnygólokkal tartotta magát a Giants, 17-15-re vezetett a Patriots.

 2012-02-06T020537Z 63469012 LM2E82605TD01 RTRMADP 3 NFL-SUPERBOW

A negyedik negyedben is ment a birkózás, de két játék megfordította a meccs alakulását. A New England-i Wes Welker nem kapott el egy könnyűnek látszó labdát, majd nem sokkal azután a New York-i Manningham kapott el egy 37 yardos passzt. Annyira hihetetlen elkapás volt, hogy a Patriots videobíróval is megnézette. Az utolsó két percben az időt jól használva haladt előre a Giants.

A Patriots kockáztatott, és ha lenne öngól az amerikai fociban, akkor azt mondanánk, hogy öngólt rúgott, ami az egyetlen esélyük volt a győzelemhez. A Patriots és a Giants között a harc az időért ment: előbbinek mindenképp kellett még egy ellentámadásra a labda, de láthatóan képtelen voltak megállítani a Giantset. Manningék könnyedén lefuttathatták volna az órát, hogy egy mezőnygóllal nyerjenek. A Patriots ezzel szemben beengedett egy touchdownt, hogy legyen esélyük a győzelemre, de előbb Branch, majd Hernandez is elejtette a feléjük dobott labdákat.

A meccs legértékesebb játékosának a végig magabiztosan passzoló Eli Manninget választották, aki egy touchdownpassza mellett negyvenből harminc sikeres passzt, összesen 296 yardot ért el. Az utolsó támadássorozatban Manning egy kilencpasszos játékot vezetett, ami 88 yardot ért. A mérkőzés megnyeréséhez a kulcsjátékot Manningham elkapása jelentette. Eli Manningnek több bajnoki győzelme van már, mint a klasszisokkal jobb bátyjának, a Coltsban játszó Peyton Manningnek, aki a holtszezonban eligazolhat a Super Bowlnak helyszínt adó Indianapolisból.

 2012-02-06T022702Z 1316309414 LM2E82606T201 RTRMADP 3 NFL-SUPERB

A New Englandnek híresen gyenge a passz elleni védekezése, így Manningék kedvükre dobálhattak ellenük. Az irányítónak sok célpontja volt: 10 labdát kapott el Nicks (109 yard), 5-öt Manningham (75 yard), 4-et Pascoe és Cruz, további négy ember összesen hetet. Még soha nem nyert olyan csapat Super Bowlt, amelyik az alapszakaszból 9-7-es mutatóval érkezett meg. A vezetőedző, Tom Coughlin 65,5 évesen minden idők legidősebb edzőjeként nyert Super Bowlt.

Az amerikai foci az a sport, ahol a történeti tapasztalat mindig nagyon fontos: megint a jobb védekezőcsapat nyerte meg a bajnoki címet. A 2008-ban lejátszott bajnoki döntőben az utolsó pillanatokban nyert az esélytelenebbnek tartott New York Giants. 2012-ben az utolsó pillanatokban nyert az esélytelenebbnek nem tartott, ám az alapszakaszban rosszabb pozícióból induló Giants.

Rovatok