Index Vakbarát Hírportál

Rakonczay májusra lesz Guinness-rekorder

2012. március 26., hétfő 12:09

Rakonczay Gábor vasárnap kikötött Antigua szigetén, a magyar kenus a tervezett nyolcvan helyett hatvan nap alatt szelte át az Atlanti-óceánt, és ezzel új Guinness-rekordot állított fel. A csúcs hitelesítésének első lépése az lesz, hogy a kenus felesége, Rakonczay Viktória felhívja az óceánátevező szövetséget.

Bánfi Andrea, a Guinness World Records londoni szerkesztőségnek munkatársa elmondta, hogy a csúcstartónak kell bejelentkeznie a rekordok könyvének szerkesztőségénél, igazolnia kell az elért eredményt.

„Amint megérkeznek a dokumentumok, bizonyítékok, a Guinness szerkesztősége megvizsgálja, hogy a felmutatott teljesítmény összehasonlítható-e a kategóriájával, azaz valóban megdőlt-e a csúcs. Maga a hitelesítés 4-6 hétig tart, Rakonczay onnantól Guinness-rekordernek mondhatja magát."

A 2013-as könyvet májusban zárják le, kétséges, hogy a magyar kenus transzatlanti útjának hitelesítése addig befejeződik. Ha igen, az sem garantálja, hogy bekerül a könyvbe. „Negyvenezer rekordot tartunk nyilván, a könyvbe ebből csak négyezer fér bele. Ha nem lesz benne, a Guinness online felületén lehet majd megtalálni a csúcseredményt."

Rakonczay célja az volt, hogy a világon elsőként egyedül keljen át kenuval az Atlanti-óceánon: december 21-én hagyta el a portugáliai Lagost, január 6-án érkezett meg a kanári-szigeteki Las Palmasba. Ezt a távolságot a tervezett húsz nap helyett tizenhat alatt sikerült teljesítenie, amivel világrekordot döntött. Néhány napos pihenő után január 25-én indult el újra. A túra második szakaszában 5200 kilométert akart megtenni közel három hónap alatt, tervei szerint április elején érkezett volna célba.

Utolsó sikeres bejelentkezésekor, február 6-án kapcsolta be utoljára a műholdas telefont. A telefon azóta nem adott több jelet, így a kenusról a kikötésig nem lehetett tudni semmit, a keresésére induló Szeremley Huba sem járt sikerrel.

Rovatok