Index Vakbarát Hírportál

Muhari hatórás futásban világcsúcsra tör

2012. március 27., kedd 17:37

Muhari Gábor szombaton megpróbálja megdönteni a hatórás ultramaratoni futás világrekordját.

A csúcsot a lengyel Tomasz Chawawko tartja 2004 óta, 92188 méterrel. Március 31-én Muhari a veszprémi hatórás versenyen kísérel ennél hosszabb távot futni.  A világcsúcs megdöntése rendkívül nehéz, a közelmúlt eredményei alapján közel sem lehetetlen. Muhari (Viking SE – M-Training) március 10-én az ausztriai Lassee-ben Bogár János 12 éves országos csúcsát döntötte meg, 89451 méterrel a világ idei legjobb eredményét érte el. Mellette természetesen több kiváló ultrafutó is ott lesz a mezőnyben. A szám nehézségét – mint általában az ultra, azaz a maratonnál (42,195 km) hosszabb távokét nem a tempó, hanem a verseny hossza adja, így különösen fontos szerepe van mind a frissítésnek, mind az irambeosztásnak.

A Viking SE nyolcadjára rendezi meg a veszprémi 6 órás futást. A Nemzetközi Ultrafutó Szövetség (IAU) előírásainak megfelelően hitelesített pálya mellett, a szervezők által fejlesztett chipes időmérő és körszámláló rendszer (amely valósidejű, részletes információkkal látja el a versenyzőket), gondosan előkészített frissítőasztalok és remélhetőleg sok néző várja majd a futókat.

Ha optimális, száraz, szélmentes, hűvös, idő lesz, reális eséllyel indulhat a rekordért Muhari. Ha sikerül neki, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) 3-4 órával a verseny utan Budapesten mintát vesz tőle.

A vállalkozó kedvű futóknak lehetősége van még, hogy – akár aktívan is – részt vegyenek, a nevezés mind egyéni, mind váltó kategóriában nyílt. Mellettük természetesen a nézőket, szurkolókat is szívesen látják a szervezők. További információk: www.futohetvege.hu"

Rovatok