Index Vakbarát Hírportál

Fáj, sebes, bedagad az amputált lábam

2012. április 3., kedd 10:18

Ideiglenes lábbal él, nincs pénze a milliós protézisre a harcművésznek, aki lótuszülésben aludt el a karácsony másnapján Villányról Pécsre tartó vonaton, majd nem tudott talpra állni, így bal lábát a térdizület felett amputálni kellett.

„Jobban vagyok, de a lábam még mindig fáj, sebek is vannak rajta, és bedagad. Kontrollra járok. Újabb műtét már nem lesz, de nagyon sok kezelés van még hátra" - mondja Asztalos János, akinek szerencséje volt, hogy a jobb lábát meg tudták menteni, „az most már egészen biztosan megmarad."

Mindkét lábát többször műtötték, de a balban teljesen leállt a vérkeringés, mivel álmában kicsit megbillent, 80 kilójával arra nehezedett, így a szövetek többsége elhalt. „Sokszor utaztam már lótuszülésben vonaton, autóban, de így természetesen még sosem jártam. Most ideiglenes lábam van, a protézis miliiós nagyságrendű összegbe kerülne, meg kell tervezni és egyénileg legyártatni."

A műtét más komoly változásokat is hozott az életében: „Sokáig nem tudtam bejárni, ezért a munkámat elveszítettem, talán most adódik egy internetes pénzkereseti lehetőség." A kórházban viszont szerelmes lett egyik ápolójába: „Tényleg beleszerettem, remélem, komolyra fordul, úgy néz ki, hogy ő a nagy ő."

Pénzt gyűjtenek, gálát szerveznek neki

Asztalost február elején engedték haza, teljes életre készül, de a ringbe már nem térhet vissza. Sportolni csak hobbiszinten fog, ha megfelelő protézise lesz, de a milliós értékű, könnyűfémszerkezetű művégtagot, amely ízületeknél hajlik, az OEP alig támogatja. Ennek érdekében id. Perutek János, a küzdősportok közismert hazai arca jótékonysági gálát szervez neki Szigetváron, a kórházi személyzet kezdeményezésére pedig pénzadományt kezdtek gyűjteni neki.
Asztalos János bankszámlaszáma: K&H BANK:10400779-69565551-56531057 

Rovatok