Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli, de nem egyedi eset, hogy az elzsibbadt végtagot amputálni kell

2012. április 13., péntek 07:50

Kettő és ötmillió forint között van egy olyan protézis, amivel újra csaknem teljes életet élhetne Asztalos János, aki karácsony másnapján elaludt a Villányról Pécsre tartó vonaton, és elzsibbadt lábát amputálni kellett.

„Egy olyan segédeszközzel, ami nem billen el, ha a beteg hátra vagy oldalra lép, sportolni is lehet. Nagyon drága, mert nincs rajta OEP-támogatás, és egyénileg készül, mint egy méretre szabott ruha, vagy cipő" - mondja Wágner Éva intenzív terápiás szakasszisztens, aki részt vesz a harcművész kezelésében.

Mintát vesznek a csonkról, ez Asztalosnál nagyjából három hónap múlva lehetséges, mert a sebnek még gyógyulnia kell. „Két megoldás lehetséges: titáncsavart építenek bele a csonkba, és arra ültetik rá a protézist, ez a folyamat nagyjából két évig tart, és nagyon drága." A másik megoldás a valószínűbb: „a csonkjára csatolható művégtagot kap, melynek lábához illeszkedő részét szintén egyedileg, a levett méret alapján gyártják le Németországban, hogy ne sértse fel a lábát, és tökéletesen illeszkedjék."

Asztalos egy ilyen protézissel futni, biciklizni, súlyzózni tud majd, de guggulni valószínűleg nem.

A baleset előtt két héttel meccse volt, jól összerugdosták, valószínűleg egy kisebb izomszakadást is összeszedett. „Nem pihente ki, ráadásul biztonsági őrként sokat állt. Esete rendkívüli, de nem egyedi, a közelmúltban Pécsen két hasonló is volt, mikor elzsibbadt végtagot, melyben teljesen elzáródott a véna és az artéria is, amputálni kellett."

Sokan segítettek már, de pontos összeget még nem tudni

Szigetváron, a kórházi személyzet kezdeményezésére pénzt kezdtek gyűjteni Asztalosnak (bankszámlaszáma: K&H BANK:10400779-69565551-56531057  ), id. Perutek János, a küzdősportok közismert hazai arca jótékonysági gálát szervez neki. „Sokan segítettek már, de pontos összeget még nem tudni" - mondja Wágner Éva.   

Rovatok