Index Vakbarát Hírportál

Litmanen, csomagolj, itt az új finn zseni!

2012. április 16., hétfő 21:12

Habár a legismertebb finn futballista, Jari Litmanen még 40 évesen is óriási gólokat szerez, könnyen lehet, hogy hamarosan nem az ő nevét kapcsolják össze a finn futballal. A 18 éves Joel Pohjanpalo laza három perc alatt szerzett mesterhármast, és nyert meg egyedül egy bajnokit.

A finn első osztályú bajnokin a HJK (ez Pohjanpalo és Litmanen klubja is) 1-0-s hátrányban volt a Mariehamnnal szemben. A 71. percben meglett az egyenlítést, a 72.-ben a HJK már vezetett, majd a 74.-ben már a 3-1-es végeredményt állította be Pohjanpalo. A tehetség első és harmadik gólja között pontosan 2 perc 42 másodperc telt el, technikai képességeit jellemzi, fejjel, jobb és bal lábbal is eredményes volt.

A játékos már eddig sem volt ismeretlen az ügynökök előtt, márciusban a Liverpoolban töltött el egy hetet, korábban a Monacónál is járt. Nem lenne meglepő, ha hamarosan valamelyik topcsapat igazolná le. Egyelőre megbecsülni is nehéz, mennyiért vihetik, 2015-ig szerződés köti a HJK-hoz. Mivel még nincs 18 éves, a játékosok piacát figyelő Transfermakt szakportál sem árazta be.

Pohjanpalo október óta játszik az első ligában, hét mérkőzés alatt tíz gólt szerzett. Tavaly még harmadik ligás volt, ott egy szezon alatt 33 gólt jegyzett. Litmanennek méltó utódja lehet, így a veterán klasszis is nyugodt szívvel visszavonulhat.

Rovatok