Index Vakbarát Hírportál

Átírja a rekordokat a 17 éves snookerzseni

2012. április 21., szombat 08:51

Kialakult a szombaton kezdődő snooker-világbajnokság 32 fős mezőnye, a 16 kiemelt mellé a selejtezőkből érkező 16 játékost sorsoltak, a mezőny tagja az a Luca Brecel, aki a legendás Stephen Hendry rekordját megdöntve lett a vb résztvevője.

A belga szupertehetség 17 évesen és egy hónaposan került főtáblára a sheffieldi Crucible Theatre-ben, a torna hagyományos helyszínén, így két hónappal megdöntötte a hétszeres bajnok skót eredményét, és lett minden idők legfiatalabb vb-résztvevője.

Brecel páratlan tehetség, 12 éves korában már bizonyíthatóan összehozta a maximális, 147-es bréket. 2009 áprilisában, 14 évesen megnyerte a 19 év alattiak Európa-bajnokságát, ami természetesen minden idők legjobb eredménye. Ugyanabban az évben otthagyta az iskolát, és már olyan legendás játékosokat győzött le, mint Jimmy White, Joe Perry, Stephen Hendry, vagy az egykori világbajnok Ken Doherty.

2011 júniusa óta profi, idén januárban már versenyen is összehozta a 147-et. A vb-selejtezőben négy kört ment a főtábláig, a sportág történetében a világranglistán jelenleg 88. Brecel mindössze az ötödik, aki 18 éves kora alatt a vb-n játszhat.

Nyugodt és magabiztos játékos, feldobja, ha sok néző előtt játszhat. „Tudom, hogy egy nap világbajnok leszek. Örökre hálás leszek a szüleimnek, akik az életüket tették fel a karrieremre."

A főtáblán nincs könnyű dolga, első ellenfele mezőny egyik legerősebbje, a ranglista-8. skót Stephen Maguire, ha továbbjut, a nyolc közé jutásért valószínűleg a 2006-os világbajnok, a száraz, de megbízható játékáról ismert, Graeme Dott lesz az ellenfele.

Rovatok