Index Vakbarát Hírportál

Hétvégén nemzetközi evezősverseny Szegeden

2012. április 26., csütörtök 12:30

Kétnapos nemzetközi regattán mérik össze erejüket a magyar evezősök Szegeden a Maty-éri Olimpiai Központban április utolsó hétvégéjén. A Dr. Simády Béla Emlékversenyre az eddigi nevezések alapján 19 hazai és 11 külföldi csapat jelezte részvételi szándékát. Az indulók között van az olimpiai kvótát szerzett páros, Simon Béla és Juhász Adrián is.

Dr. Simády Béla a Maty-éri olimpiai vízicentrum megálmodója és megvalósítója, korábbi sikeres sportoló. A róla elnevezett pályát 1981-ben adták át, ahol közel 600 magyar és jugoszláv evezős versenyzett akkor. Simády 1978-tól a Szegedi Vízügy SE evezős szakosztályának elnöke, Szeged evezős sportjának feltámasztója, több éven keresztül a Magyar Evezős Szövetség alelnöke volt. Az evezőstársadalom nem feledkezett el az 1993-ban elhunyt Simády Béláról: a sportág szegedi nemzetközi versenyét róla nevezték el. A pálya bejáratánál található szobránál minden évben koszorút helyez el a szövetség a verseny nyitányaként.

45 versenyszámban állnak rajthoz magyar, szerb, szlovák és román versenyzők. A magyaroknál és a szerbeknél a verseny egyben válogató is speciális hajóegységekre. Kormányos nélküli kettesek versenyében rajthoz áll a műtétje után először hajóba ülő Simon Béla és Juhász Adrián (Szolnoki Főiskola-Tisza Evezős Egylet) páros, akik Londonban már az első nap vízre szállnak. Nagy küzdelem várható a könnyűsúlyú kétpárevezős versenyszámban, ahol Varga Tamás (EDF-Démász Bajai SVSC) újra harcba indul Hirling Zsolttal (Vác VEC), hogy az olimpiai pótkvalifikáción való indulás jogát kiharcolják a hazai mezőnyben. Ellenfelük a fiatal páros, Matyasovszki Dániel és Pozsár Bence (EDF-Démász SZVE), valamint Rácz Róbert és Csepregi Gábor (Danubius NHE) lesz.

Utánpótlás terén a Velencei-tavi kishajós válogatóverseny már adott egy képet a szövetségi kapitánynak, így ez a verseny az utolsó tájékoztató, illetve speciális válogató a jövő heti müncheni nemzetközi verseny előtt.

Rovatok