Index Vakbarát Hírportál

Spanyolország szenved, de miért?

2012. június 19., kedd 17:41 | aznap frissítve

Spanyolország csoportelsőként a nyolcban, de valami nem stimmel a jelenlegi csapattal.

Casillas - Arbeloa, Sergio Ramos, Piqué, Jordi Alba - Busquets, Xabi Alonso - Iniesta, Xavi, David Silva - Fernando Torres lett Vicente del Bosque kezdője erre az Eb-re, de a horvátokat alig sikerült legyőzni a csoportelsőségért.

Majdnem gólokat kaptak, egyszer azért, mert Jordi Albát balbekkben befűzte Modric, és kvázi gólpasszt adott Rakiticnek, akiről lemaradt Arbeloa. Arbeloa nem volt kezdő sem a világbajnok, sem az Európa-bajnok csapatban, Alba most van először a keretben. Arbeloa jelenleg csak azért játszik, mert Puyol lesérült, így a helyére középre kellett betolni jobbról Ramost. Alba a világ- és Európa-bajnok Capdevilát helyettesíti, jobb híján. (Capdevila a Benficában 5 meccset játszott egész szezonban.)

A védelem velük két oldalról sebezhető, sőt, egy ideig Ramosról is az volt, de az olaszok elleni bohóckodása és az írek elleni eltűnése után a horvátok ellen ő magára talált, és hibátlanul játszott.

Bizonytalan a védekezés, csakhogy a horvátok ellen már a támadásépítés is nem kicsit akadozott. Del Bosque két szűrővel kezdett, Busquetsszel és Xabi Alonsóval, akiket alig lehetett látni, mert a horvátok ügyesen kihasználták a két gyengébb szélsőhátvédet, és a szárnyakon vezették az akciókat, bolondok lettek volna középre bemenni. A két szűrő ennek ellenére nem mert előre menni támadni sem, játékuk annyira korlátozódott, hogy továbbították a labdát Iniestának, Xavinak vagy David Silvának.

A három irányítóból viszont kettő kvázi használhatatlan volt: Xavi eltűnt, Silva pontatlanul játszott, egyedül Iniesta hozta magát, bár önmagához képest ő sem volt az igazi. Torreshez állandóan középen erőltetve nem jutott el a labda, így Del Bosque már a 61.-ben lecserélte csatárát egy klasszikus szélsőre, Jesus Navasra, és újra kialakult az olaszok ellen az első perctől, az írek ellen a második félidőben látott 4-6-0, a csatár nélküli játék.

Szűk 20 perccel a vége előtt Silvát is lekapta az edző, jött helyette Fabregas, és negyedóra múlva jött a gól: Fabregas zseniális löbböléssel átjátszotta az egész védelmet, Iniesta meg gólpasszt adott Navasnak. Háromból kettő ugye csere volt.

Egyértelmű, a 4-6-0 az ideális felállás, Torres vagy bárki más igazi csatár nélkül, pláne, hogy a nyolc között sanszosan Franciaország vagy Anglia lesz az ellenfél, ami ugyanolyan szervezetten fog felállni és játszani, mint az olaszok az első meccsen.

Az előrejáték tehát megoldható, a védelem viszont aggaszthatja del Bosquét: Walcott, Young, Ribery vagy Debuchy már alig várja, hogy ráeresszék őket Albára, de különösen Arbeloára. Lépni kellene, Ramost kitenni jobbra, ő ott lerendezné a védekezés mellett az előrejátékot is - Navasra sem lenne szükség, a realos annyit tud futni, mint egy versenyló, láttuk a vb-n és az Eb-n meg a Realban Mourinho előtt.

Csakhogy nincs a helyére senki tuti középre: Raul Albiolt csak azért hozta el Del Bosque, mert nincs más, Javi Martinez bevethető ott, ám ő nem középhátvéd, csak Bielsa mester csinált belőle azt a Bilbaóban egy éve.

Egy jót húzhatna Del Bosque: Busquets-t hátravihetné Piqué mellé, ők ketten a Barcában úgyis játszottak már együtt középhátvédben, a helyét a középpályán meg átvehetné Javi Martinez. Mindkettő rizikós, de a kettő együtt sem akkora, mint Arbeloával kezdeni Anglia vagy Franciaország ellen.

A javasolt kezdő

Casillas - Sergio Ramos, Busquets, Piqué, Jordi Alba - Xabi Alonso, Javi Martinez - Iniesta, Xavi, Fabregas, David Silva.

Rovatok