Index Vakbarát Hírportál

Overdose nem fut, de szobra már van

2012. július 2., hétfő 14:46

A 90. Magyar Derby előtt alig egy órával, vasárnap délután mutatták be a Kincsem Park közönségének Overdose szobrát. Engler András alkotása bronzból készült, magassága 80 cm, azaz nagyjából 1:3 arányú. A szobrászművész három hónapot dolgozott rajta. A tervek szerint a mázsaházban kerül állandó helyére, így a nagyközönség csak az üvegablakon keresztül láthatja majd, írja a pannoniaoverdose.hu.

Bár Overdose korábbi és jelenlegi trénerének, Ribárszki Sándornak és Jozef Rosziválnak is futottak lovai a Derbyben, de minden bizonnyal örömmel szakítottak volna időt az ünnepélyes pillanatra, ám elfelejthették értesíteni őket, miként Overdose társtulajdonosait is. Még a ceremóniától csak 10 méterre, a korlátnál látható helyen álló Mikóczy Zoltánt sem szólították oda.

A lósportban nem feltétlenül szokták a szoborállítással megvárni az érintett halálát, Frankie Dettorit például Ascotban öntötték bronzba, miután egy versenynap hét versenyéből mind a hetet megnyerte. Lester Piggott, az angolok legendája pedig a Haydock Parkban kapott szobrot, illetve mindjárt kettőt is egymás mellett. Az egyiken 12 évesen ül, amint első versenyét nyeri, a másikon 50 évesen, amint az utolsót. Ráadásul e két győzelmét ott, a Haydock Parkban aratta, amik között további 4491 versenyt nyert, köztük kilenc Derbyt.

Lovak esetében sem mindig várnak sokat, tavaly például a királynő leplezte le Yeats szobrát, egyenesen az ascoti jártatóban. Ő az előző évben nyerte zsinórban negyedik Ascot Gold Cupját, a szezon legnagyobb presztízsű hosszútávú (4000 méteres) versenyét.

Rovatok