Index Vakbarát Hírportál

Belepusztult a bukásba 15 milliós versenyló

2012. július 6., péntek 13:18

Kovács Sándor, Lake Louise trénere szerint legalább 10-15 millió forintos kár érte a Szűcs családot amiatt, hogy versenybalesete után el kellett altatni Lake Louise-t, akit a rajt előtt még a 90. Magyar Derby egyik esélyeseként emlegettek.

„Lake Louise-t lovasa sajnos nehezen tudta visszatartani, így az egyenest követő alsó kanyarban belegaloppozott az előtte haladó lóba. Az ütközéstől elvesztette az egyensúlyát, majd olyan szerencsétlenül esett a hátoldalára, hogy a lapockáját törte” – mesélte el a történteket a fortunaweb.hu-nak Kovács Sándor, aki úgy látja, a nagy hőség miatti kemény pálya is hozzájárulhatott a német tenyésztésű, három éves, sötét pej mén tragédiájához. „Sajnos, a verseny előtt nem locsolták fel a pályát, így az túl kemény volt” – tette hozzá a tréner, aki egyébként sem Lake Louise lovasát, az olasz Nino Murrut, sem a szervezőket nem okolta a történtekért.

„Miután az állatorvos megvizsgálta a lovat, kiderült, annyira kevés esély lett volna a felépülésére, illetve akkora fájdalmai voltak, hogy a konzultáció után a tulajdonos Szűcs család Lake Louise elaltatása mellett döntött” – folytatta Kovács, aki szerint mivel a kitűnő versenyló nem volt biztosítva, így Szűcséket legalább 10-15 millió forintos kár érte.

„Hazánkban nem biztosítanak versenylovakat normális feltételekkel. Lake Louise egyébként versenybalesetet szenvedett, senki nem okolható érte ” – mondta Pécsi István, a Kincsem Park marketingigazgatója, aki egyébként nem tud arról, hogy a Szűcs család bárki felé kártérítési igénnyel lépett volna fel.

Pécsi szerint szerencsére ritkák az ilyen jellegű balesetek a galoppon. „A Derbyben például jómagam huszonnégy éve, amióta személyesen látom a legnagyobb klasszikus futamunkat, nem emlékszem hasonlóra.”

Vasárnap egyébként nemcsak Lake Louise szenvedte meg a nagy hőséget, hanem a verseny, a 90. Magyar Derby is . A kánikulai melegben sokan nem mertek kimenni, mindössze 4-5 ezren látogattak ki a Kincsem Parkba. Ez megérződött a fogadásokon is: a Derby futamára 4,7 millió forintot tettek fel a fogadók, ami 400 ezerrel kevesebb, mint 2011-ben, a 11 futamra pedig összesen közel 20 millió forintot, ami körülbelül 10 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.

Rovatok