Index Vakbarát Hírportál

Magyar kamaszfiú Európa legjobb rodeósa

2012. augusztus 31., péntek 16:57

Augusztus közepén tizenhetedszer rendezték meg a franciaországi Saint-Agreve-ben a szokásos éves westernfesztivált, ami Európa legnagyobb rodeóversenye.

A magyar csapatot Katona Szabolcs (koordinátor, a Magyar Rodeo és Westernlovas Egyesület elnöke), Lakatos Dávid (bullrider), Kovács Ákos (bullrider), Bige Botond (bullrider), Zenyik Szabolcs (bullrider), és Kassai Zsolt (rodeóbohóc) alkotta.

A verseny öt napig tartott, brazil, olasz, belga, német, amerikai versenyzők is indultak, akik közül nem egy már a PRCA-ben (Professional Rodeo Cowboy Association) is versenyzett és ért el eredményt. A szervezők válogatott állatállományt biztosítottak, negyven bika, vadlovak, borjak, 509x100 méteres aréna, 2500 férőhely, cirkuszi sátor nagyságú rendezvénysátor szolgálta ki a közönséget és a 48 bullridert.

A riderek a bikákat sorsolással kapták. Az első négy nap a selejtező volt, mindenki kétszer ült bikára, az összesített pontszámok alapján a legjobb tizenkettő kerülhetett a döntőbe a legjobb 12 bikával. Két PRCA-es amerikai bíró adta a pontokat a szokásos módon: maximum 50-et a bikának, és maximum ötvenet a lovasnak. Úgy húsz embernek sikerült egy bikát kiülni, öt olyan rider volt, aki két bikát ült ki, azaz kibírta nyolc másodpercig az állat hátán.

Lakatos Dávid a második ülésével 77 pontot lovagolt, amit senki nem tudott túlszárnyalni egyik nap sem. Kovács Ákosnak sikerült az egyik bika, a második ülésnél viszont 7 mp-nél mozdult el pozícióból a jobb lába, ezért már nem tudtott tovább megmaradni az állat hátán. A döntőben a PBR (Professional Bull Riders) szabályai alapján pontszámok szerint visszafelé indultak a versenyzők, és mivel Lakatos a legmagasabb pontszámmal kvalifikálta magát, ezért ő indult ki utolsónak.

Az második helyen lévő brazil, De Olivera, aki hatszoros francia bullrider-bajnok, illetve a magyar fiú is kiülte a maga bikáját, és bár kevés pontkülönbséggel, de Lakatos nyerte meg a versenyt, így ő lett a 2012-es év Equiblues Bull Riding Championja, amit egy övcsattal és pénzjutalommal díjaztak.

Rovatok