Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztett börtönt kapott a csőbombákkal lebukott olimpikon

2012. szeptember 12., szerda 14:45 | aznap frissítve

Felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki - nem jogerősen - robbanóanyaggal való visszaélés miatt Tölgyesi Krisztián korábbi olimpikon cselgáncsozóra a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A férfi kocsijában robbanószerkezeteket találtak négy évvel ezelőtt október 23-án a fővárosban.

A bíróság robbanóanyaggal visszaélés bűntettében és szerzői jogok három rendbeli megsértése vétségében találta bűnösnek a férfit, és ezért halmazati büntetésül két év börtönbüntetésre ítélte, a szabadságvesztés végrehajtását pedig öt év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság kötelezte a vádlottat, hogy fizesse meg az 1,7 millió forintos bűnügyi költséget.

Albrecht Krisztián bíró az ítélet indokolásában elmondta, a bíróság a vádiratokban foglaltakkal egyező tényállást állapított meg. Az ügyészi vádban foglaltakat a védelem sem vitatta.

A vádlott rendezett családi életet él, a cselekmény elkövetése óta jelentős idő telt el, újabb eljárás nem indult ellene és büntetlen előéletű, így a bíróság egyetértett azzal az ügyészi indítvánnyal, hogy a vádlottal szemben kiszabandó szabadságvesztés felfüggesztése indokolt - közölte. Az ügyész, a védő és a vádlott három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.

A tárgyaláson az ügyész előadta: Tölgyesi Krisztián 2008. október 23-án este a főváros VI. kerületében, a Nyugati téren járt autójával, és ekkor rendőri intézkedés alá vonták. A személygépkocsi csomagtartójából három műanyag doboz került elő, amelyekhez távirányítással működtethető csőbomba jellegű tárgyak voltak erősítve. A lakásából további kilenc csőbomba jellegű szerkezet került elő. A szakértői vélemény szerint a szerkezetek működésbe hozásuk esetén sérülések, tűz okozására lettek volna alkalmasak. A megtalált szerkezetek közül több nem volt működőképes.

A tárgyaláson ismertették Tölgyesi gyanúsítotti vallomásait, amelyekből az derült ki, hogy az általa kannás bombának nevezett szerkezeteket megtalálásuk előtt mintegy másfél évvel korábban készítette. Az akkori vallomásában a vádlott elmondta, 1956-os rendezvényeken vett részt az említett estén. Közölte azt is, előzőleg megígérte Budaházy Györgynek - aki ellen jelenleg országgyűlési képviselők sérelmére elkövetett terrorcselekmények vádjával folyik első fokú büntetőper a Fővárosi Törvényszéken -, hogy segít neki kijutni, ha a rendőrök körbefognák.

A férfi vallomása alapján 2008. október 23-án este a megbeszéltek szerint felvette egy időre kocsijával Budaházy Györgyöt. Elmondta azt is, hogy a kannás bombákat a rendőrtámadás elleni védekezésre, egy esetleges barikád emelésénél használta volna, azok felgyújtásával.

A vádlott az utolsó szó jogán elmondta: már gyerekkorában vonzódott a tűzhöz, a pirotechnikai eszközökhöz. „A lefolytatott bizonyítási eljárás alapján számomra is nyilvánvalóvá vált, hogy elkövettem a terhemre rótt bűncselekményt" - jelentette ki.

„A terhemre rótt cselekményt nem támadó, provokatív célból, hanem ezzel ellentétes indítékkal valósítottam meg. Elkövettem azt a hibát, hogy nem tudtam közömbös maradni, és ennek során a helyzetet és a konfliktust tévesen, nem a súlyának megfelelően kezeltem" - fogalmazott Tölgyesi. Kijelentette: tettét megbánta és megértette, hogy ez a módszer semmilyen problémát nem oldott volna meg.

A férfira azért is büntetést szabott ki a bíróság, mert számítógépén olyan programokat használt, amelyekkel szerzői jogokat sértett.

Tölgyesi az eljárás alatt sem hagyott fel a sporttal, a súlyát is tartja, 2010-ben a 81 kilósok között megnyerte a szeniorok világbajnokságát.

Rovatok