Index Vakbarát Hírportál

Schumacher lóval is tud nagyot fékezni

2012. december 6., csütörtök 14:30

A westernről és lovaglásról a legtöbb embernek a rodeó ugrik be, de a cowboyok egy másik lovaglási stílus alapjait is lerakták, a reining sajátos díjlovaglás, látványos elemekkel. Magyar lovasok már nemzetközileg is sikeresek. A szakág küldföldön jobban elismert, és olyan celebek is űzik, mint például Michael Schumacher.

Elsőre keveseknek mond valamit a reining megnevezés, még akkor se biztos, hogy értően bólogat a sportrajongó, ha annyival segítünk: ez az a sportág, amiben úgy csúszik a farán a ló, mint a Lucky Luke-ban Jolly Jumper.

A reiningre nincs magyar szó, alapjait a virtuskodó cowboyok alakították ki, de a mozdulatok egy része a ranchmunka természetes velejáróra volt. „A mai napig léteznek marhás számok, ahol a marhák terelésének technikáját pontozzák. A reining alapja is ez, csak itt marha nélkül mutatjuk be azokat a mozdulatokat, amelyekkel egy-egy elcsatangolt marhát vissza lehet terelni a csordába vagy a csordát együtt lehet tartani”  - tudtuk meg Banovics Fannytól, aki novemberben megnyerte az osztrák ifjúsági bajnokságot reiningben.

A versenyeken, ahogy a díjlovaglásban is, kűröket mutat be a ló és lovasa, előre meghatározott sorrendben több feladatot kell teljesíteni, vágtát, ugrásváltást, spintet, gyorsítást és slide stopot (ez a faron csúszás), hátraléptetést és gyors fordulatot. A versenyeket olykor az is nehezíti, hogy a cowboyhagyományokat követve csak egy kézzel lehet fogni a kantárt. A munka közben mindig szükség volt legalább egy kézre, így a lovakat kengyellel, lábszárral, testsúlyáthelyezéssel irányították, és a szakágra ma is ez a jellemző. A ló a jeleket ebből, illetve a nyakán mozduló kantárszárból, és nem a zabla húzásából érzékeli. Egy jól összeszokott párosnál szinte észrevétlenek az irányító mozdulatok.

Rodeózni nem kell, de a lovak fura testtartása és a lazára eresztett kantárszár miatt nagyon ügyesnek kell lennie a lovasnak, elvárás az is, hogy az iramváltások, fékezés és körözés után a ló mindig nyugodt maradjon.

Így pontozzák a reininget

A versenyeken a megadott 12 pálya közül választanak a bírák, amit az összes versenyzőnek a lehető legjobb tudása szerint kell teljesíteni. Amikor a páros belép az arénába, 70 pontjuk van. A feladatok külön részre vannak bontva, amiket a bírák pontoznak. 0 pont a hibátlan, mínusz fél, egy vagy másfél pontot adhatnak a hiba nagyságától függően, de ha a gyakorlat felülmúlja az elvártakat, akkor fél, egy, másfél pluszpont is adható. A legmagasabb pontszámú versenyző nyer.

A reiningre legtöbbször amerikai őshonos lófajtákat képeznek ki, a paint, az appalosa és a quarter nevű fajtákkal a legkönnyebb, mert kicsik, de ugyanakkor izmosak, gyorsak és kitartóak, és a genetikájukban is benne van, hogy a hátsó lábukon csússzanak. A hajlam önmagában nem elég, nagyon sokat kell gyakorolni lónak és lovasnak egyaránt. „A szerencsésebb eset, ha egy kezdő egy jól kiképzett lovon tanul, akinek előzőleg már megtanították a trükköket: csúszás, forgás, irányváltások. Egy lovat egy év alatt ki lehet képezni, de ez a ló talentumától és a lovas tudásától is függ. Egy 5-600 kilós élőlénnyel dolgozunk együtt, nekik ugyanúgy vannak jó és rossz napjaik, hóbortjaik, rossz szokásaik és ami a legfontosabb, érzéseik” - mondta Banovics.

Magyarországon még csak pár éve kezdett el terjedni a reining, de egyelőre nem igazán népszerű, hiába szerepelnek jól a magyar lovasok a rangos versenyeken. Pedig nemcsak a verseny a körítés is látványos:  „A fonott copfok, kockás ingek, bőr westerncsizmák és csengő sarkantyúk még a lovaglást nem kedvelők szívében is nosztalgikus emlékeket ébresztenek a vadnyugati témájú filmek miatt. Már ezért is érdemes ellátogatni egy ilyen versenyre” - mondta Banovics.

A szakág ismertsége növekedhet, 2013-ban Magyarország rendezi a Western Közép-Európa-kupát.

A leghíresebb reininges

A Forma-1-től a Sao Pauló-i futam után végleg visszavonuló Michael Schumacher nem maradt sokáig verseny nélkül, a hétvégén Oklahoma Cityben részt vett az egyik legnagyobb westernlovas-versenyen a reining szakágban.

A versenyen rendőrökkel egy csapatban versenyzett, hiába ment jól, kikapott Julia Roberts exférje, a színész-zenész Lyle Lovett által vezetett csapattól. A volt F1-es pilóta felesége, Corinna megszállott lovas, Svájcban már több reiningversenyt is rendezett, innen jött Schumacher elkötelezettsége is. Nemrég Texasban is vásároltak egy kétszáz hektáros birtokot, ahol quarter fajtájú lovakat tenyésztenek és képeznek majd ki. Schumacher nem most kezdte a lovaglást, évek óta részt vesz bemutatókon, és néhány világversenyen is feldobta a hangulatot, ahogy teljesített egy kűrt.

Rovatok