Index Vakbarát Hírportál

Megint az oroszok járnak jól

2012. augusztus 14., kedd 07:27

A britek mennybe mentek, Franciaországban és Indiában nyitott tetejű busszal vitték körbe az olimpikonokat, Hollandiában gigantikus aranyéremmel várták a hazatérő sportolókat. Megnéztük, az ünneplés mellett első körben hogyan reagált a politika több országban, az olimpián elért sikerekre, felemás eredményekre vagy kudarcokra.

Obama a Twitteren gratulált (Egyesült Államok: 46 arany, 29 ezüst, 29 bronz)

Barack Obama amerikai elnök vasárnap este felhívta David Cameron brit miniszterelnököt, és gratulált neki az olimpia sikeres megszervezéséhez. Az olimpia két és fél hete alatt a sportkedvelő elnök folyamatosan követte az amerikai eredményeket, és folyamatosan gratulált a Twitteren az aranyérmet szerző amerikai olimpikonoknak. „Gratulációk az amerikai női és férfi kosárlabdacsapatoknak, amiért megnyerték az aranyat. Annyira büszkék vagyunk rátok” – írta az utolsó számok között véget érő, különösen szívügyének tekintett kosárlabdáról.

Várhatóan a legnépszerűbb aranyérmes olimpikonok meghívást kapnak majd a napokban a Fehér Házba, ugyanakkor az amerikai politikát most elsősorban az elnökválasztási kampány fejleményei – köztük Mitt Romney alelnökjelöltjének, Paul Ryannek a bejelentése – kötik le.

Rióra készülnek (Kína: 38 arany, 27 ezüst, 23 bronz)

Kína nem tudta megismételni négy évvel ezelőtti eredményét, amikor a hazai rendezésű olimpián az éremtáblázat élén végeztek Pekingben, ugyanakkor második helyük megkérdőjelezhetetlen volt az Egyesült Államok mögött. Az állampárt egyik szócsövének tartott People's Daily méltatta a sportolók teljesítményét, amelyet a kemény munka eredményének tartott. Egyben több más lap is úgy vélte, hogy a kínaiak többsége nem aggódik, amiért az Egyesült Államok előttük végzett az éremtáblázaton, és hangsúlyozták, hogy ez volt eddigi legjobb eredményük egy nem Kínában rendezett olimpián.

Liu Peng, a kínai olimpiai delegáció vezetője ugyanakkor csak kielégítőnek nevezte a kínaiak teljesítményét, írja a Reuters. Úgy vélte, hogy más országok felértek Kínához olyan sportokban, mint az asztalitenisz, a tollaslabda, az úszás, a torna és a súlyemelés, miközben ők nem mutattak fel elég haladást több sportágban. Éppen ezért úgy vélte, hogy még sok munka áll előttük a 2016-os riói olimpia előtt.

Felülmúlták Boris álmait (Nagy-Britannia: 29 arany, 17 ezüst, 19 bronz)

A londoni polgármester, Boris Johnson azt mondta, London és a brit olimpikonok elkápráztatták a világot. Azt mondta, hogy még legmerészebb álmaiban sem gondolta, hogy a brit sportolók 29 arannyal zárnak, vagy hogy Nagy-Britannia harmadik helyen végez majd az éremtáblázaton az Egyesült Államok és Kína mögött. Azt is hozzátette a Telegraph-ban, hogy 1908 óta nem szereztek ennyi érmet a britek, egyben elfelejthetik az 1948-as, szintén londoni játékokat, amikor mindössze három aranyat tudtak összekaparni.

A közvélemény-kutatásokban nem túl fényesen álló David Cameron brit miniszterelnök a lehetőségekhez képest megpróbálta a sikeres olimpiához kötni magát, a Twitteren még olyan kép is volt róla, amelyen a csapat pólójában szurkol egy bokszolójuknak. Cameron méltatta a biztonságos lebonyolítást, és mindenkinek köszönetet mondott. Egyben a Bloomberg szerint azt is bejelentette, hogy egészen a riói olimpiáig évi 125 millió fontot fordítanak majd az elit sportképzésre, amelyből elemzők szerint politikai előnyt is remél.

Leszorultak a dobogóról (Oroszország: 24 arany, 26 ezüst, 32 bronz)

Az olimpikonokat Londonban is meglátogató Vlagyimir Putyin orosz elnök majd a hét második felében találkozik az érmesekkel. Habár az orosz sportolók jobb eredménnyel zártak, mint Pekingben, és ők nyerték a legtöbb bronzérmet Londonban, Oroszország először szorult le a képzeletbeli dobogóról az éremtáblázaton, mióta szovjet színekben elindultak a játékokon 1952-ben Helsinkiben.

Vitalij Mutko sportminiszter a Reuters szerint azzal vádolta az előttük végző briteket, hogy házigazdaként a befolyásukat is latba vetették az éremesőért, de elégedettnek mondta magát, mivel sportolóik felülmúlták a várakozásait. Szerinte egy következő lépést kell csak tenniük a 2016-os riói olimpiára, amelyen már a pályakerékpárban, az evezésben, úszásban, vívásban és lövészetben is érmeket remél. Érdekesség még, hogy az orosz sportolók így is több pénzben részesülnek majd győzelmükkel, mint az amerikaiak vagy a kínaiak.

Támogatják az iskolai sportot (Brazília: 3 arany, 5 ezüst, 9 bronz)

A következő játékok házigazdáiként a brazilok ugyan jobb eredményt értek el, mint Pekingben, de sokan frusztráltak voltak, amiért például a futballdöntőt elveszítették Mexikóval szemben, pedig olimpiáról még nem volt aranyérmük a hagyományosan erős számukban. Az sem túl jó előjel, hogy a britek Pekingben már felvillantották a várható jó eredményüket, míg Brazília minimális mértékben tudott előrelépni a sajátját megelőző olimpián.

Az a cél, hogy a mostani 22. hely után a saját rendezésű olimpián már az első tízben végezzenek az éremtáblázaton, ezért nagyobb hangsúlyt fektetnek majd az egyéni sportágakra is. A Londonban az olimpikonokat meglátogató Dilma Rousseff elnök hangsúlyozta, hogy támogatni fogják a sportot az iskolákban, írja a Reuters. Emellett havi bontásban 60 millió realt fordítanak négyezernél is több sportoló támogatására.

A bronz is győzelemmel ér fel (India: 2 ezüst, 4 bronz)

Ugyan a százezer lakosú Grenada is megelőzte az 1,2 milliárdos, de csak két ezüst, és négy bronzéremmel végül az éremtáblázat 55. helyén végzett Indiát, de a sportfinanszírozásban elsősorban non profit szervezetekre támaszkodó ország így is az eddigi legtöbb érmét szerezte egy olimpián. Az arany, Pekinggel szemben, ezúttal elmaradt, ugyanakkor még a bronzérmeseket is győzteseknek kijáró tisztelettel fogadták, nyitott tetejű buszban vitték végig az utcákon, a helyi szövetségi államok pedig pénzjutalmat ajánlottak fel nekik, írja a Times of India.

Ennek megfelelően indiai hírességek és politikusok is üdvözölték az ünneplő tömegben vasárnap a hazaérkező birkózót, Yogeshwar Duttot, aki bronzérmet szerzett Londonban. Manmohan Singh indiai miniszterelnök közleményében arról írt, hogy Dutt megmutatta eltökéltségét, amikor csodálatosan megfordította mérkőzését.

Megint nekifutnának a rendezésnek (Franciaország: 11 arany, 11 ezüst, 12 bronz)

Hasonlóan ünnepeltek az elmúlt két olimpiához képest több érmet szerző, az éremtáblázaton 7. Franciaországban is, ahol nyitott tetejű buszokban vitték körbe az olimpikonokat a Champs-Elysée-n. Valérie Fourneyron sport- és ifjúsági miniszter úgy értékelte, hogy „a mérleg kifejezetten pozitív volt”. Külön méltatta, hogy tizenöt különböző sportágban szereztek érmet az olimpián. „Nagyon csalódottak voltunk a francia vívók miatt” – tette hozzá ugyanakkor.

Egyben rögtön azt is felvetette, hogy Franciaország pályázna a 2024-es játékok megrendezésének jogáért, amit Nicolas Sarkozy volt elnök, és François Hollande jelenlegi államfő is támogatna. Hollande vasárnap méltatta a francia férfi kézilabdacsapatot, amelyik a svédek ellen győzött a döntőben, ezzel olimpiai aranyérmet szerzett.

Első afrikai olimpiát akarnak (Kenya: 2 arany, 4 ezüst, 5 bronz)

Nemcsak a francia politikusok, hanem az atlétikai számokban ezúttal nem tökéletes Kenya miniszterelnöke, Raila Odinga is bejelentkezett a 2024-es olimpia megrendezésére: tizenkét év múlva a fővárosba, Nairobiba vinné az első afrikai olimpiát. Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke már jelezte, hogy szívesen látna a közeljövőben Afrikában is egy olimpiát.

Régóta nem voltak ilyen jók (Észak-Korea: 4 arany, 2 bronz)

Észak-Korea a 20. helyen végzett az éremtáblázaton, ami húsz éve az ország a legjobb olimpiai eredménye. A phenjani vezetést képviselő, a két Korea békés visszaegyesítéséért bizottság az eredményt méltatva közleményt adott ki, miszerint még a Phenjannal ellenséges országok is elismerték olimpikonjaik sikereit, sportolóik pedig megmutatták országuk méltóságát és nagyságát a világnak, írja az AFP.

Ugyanakkor egyben lejárató kampánnyal vádolták az éremtáblázaton a 6. helyen végzett Dél-Korea vezetését, amiért azok utcai fotókiállítást szerveztek az északi helyzetről, amely szerintük nem a valós képet mutatta.

Mindent újrakezdenének (Ausztria: nem szerzett érmet)

A környező országok közül a legnagyobb hasraesést az osztrákok produkálták: egyedül Ausztria nem tudott egyik számban sem dobogón végezni, ezzel 1964 óta először nem tudták egyáltalán felkapaszkodni az éremtáblázatra. Norbert Darabos védelmi és sportminiszter az eredményre látványosan reagálva „olimpiai turistának” nevezte az ország olimpikonjait. Szerinte az osztrák sporttámogatási rendszert alapjaiban kell átszervezni.

Rovatok