Index Vakbarát Hírportál

Szinte vak, de aranyra tör

2012. július 26., csütörtök 14:44

Im Donghjun homályosan látja a színeket. Csapatban már nyert két olimpiai aranyat, de egyénileg még egyet sem. Harmadszorra próbája meg egyéni aranyérmét megszerezni.

Im Donghjun dél-koreai íjász látásproblémái ellenére is már bebizonyította, hogy helye van az olimpiákon. Athénban és Pekingben a csapattal két olimpiai aranyérmet nyert. 26 évesen a harmadik aranyéreméért indul Londonba, írta a telegraph.co.uk

Jogilag látássérültnek számít. A jogi vakság azt jelenti, hogy legalább tízszer gyengébben lát az egészséges embereknél. A bal szemére rosszabbul lát, mint a jobbra. Az újságot sem tudja elolvasni teljesen, de az egyik legnagyobb aranyesélyes az íjászok között. 

„Nincs botom, és vakvezető kutyám sem. Kellemetlen, amikor az emberek azt mondják, hogy fogyatékos vagyok”- mondta.

A dél-koreai nagyon sok éremmel, címmel büszkélkedhet. A szekrénye tele van trófeákkal, négy világbajnoki címmel és másik négy, ázsiai játékokon nyert arannyal. Az íjász elmondta, úgy látja a célt, mintha egy normál látóképességű ember egy gyümölcsöt próbálna eltalálni egy csendéleten, amelyen a színek szétfolynak.

Homályosan látja a színeket, a körvonalak, a cél határai nem teljesen egyértelműek neki. Szerinte nincs akkora probléma, akkor lenne bajban, ha a színeket sem látná vagy nem tudná megkülönböztetni őket.    

„Ez a harmadik kísérletem az egyéni aranyra, és ha szerencsés vagyok, akkor megszerzem”- tette hozzá.  

Rovatok