Index Vakbarát Hírportál

A németek tudtak a közelgő vérengzésről

2012. július 25., szerda 11:00

A Der Spiegel által feltárt dokumentumok szerint a német hatóságok konkrét figyelmeztetéseket kaptak, hogy a palesztin terroszervezet, a Fekete Szeptember akcióra készül az 1972-es olimpia ideje alatt, mégsem tettek semmit.

A német hatóságok hanyagsága miatt történhetett meg az 1972-es müncheni vérengzés. Az olimpia idején tizenegy izraeli sportolót raboltak el és gyilkoltak meg a palesztin terrorszervezet, a Fekete Szeptember tagjai – írja a Der Spiegel német napilap. Nemrég feltárt dokumentumok szerint a német hatóságok több, komoly figyelmeztetést is kaptak, hogy az olimpia ideje alatt terrorcselekmények várhatók, ám annak megelőzése érdekében nem tettek semmit.

Augusztus 14-én a német nagykövetség egyik bejrúti munkatársa fülest kapott arról, hogy palesztinok valamit terveznek a müncheni olimpia idejére. Az információt jelentette, és a német külügyminisztérium továbbította a bajor rendőrségnek azzal a megjegyzéssel, hogy tegyenek meg minden biztonsági óvintézkedést.

Nem sokkal később már a külföldi sajtóban is lehetett olvasni egy lehetséges terrortámadásról. Az olasz Gente szeptember másodikán, vagyis három nappal a túszdráma előtt figyelmeztetett arra, hogy palesztin terroristák valami „szenzációsat terveznek" az olimpia ideje alatt. Az olasz lap nevesítette is a Fekete Szeptembert, ám a bajor rendőrséghez csak két nappal a mészárlás után jutott el a cikk, a hamburgi főkapitányságon keresztül, írja a Der Spiegel.

Egy perc néma csend

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hétfőn egy perc néma csenddel emlékezett meg a negyven évvel ezelőtti vérengzés áldozatairól. Az olimpiai faluban tartott ceremónián Jacques Rogge NOB-elnök beszédben adózott a meggyilkolt izraeli sportolók emlékének. „Ezek az emberek azért utaztak Münchenbe, mert hittek az olimpia békéjének ideájában. Ápolnunk kell ezeknek a sportolóknak az emlékét, hiszen az ő szomorú végzetük mindörökké emlékeztetni fog minket arra, hogy az olimpia eszméje, lett légyen bármilyen nemes, képtelen gyógyírt hozni a világ betegségeire" – mondta többek közt Rogge.

A müncheni vérengzés után néhány nappal hanyagság miatt vizsgálatot indítottak a bajor rendőrség ellen, de az érintett tisztek, mentve a menthetőt, gondosan eltöröltek minden nyomot maguk után, így azóta sem vontak senkit felelősségre az ügyben.

A vizsgálatot vezető rendőrtiszt többek közt arról is tudomást szerzett, hogy az olimpia előtt a bajor rendőrség pszichológusok segítségével huszonhat valószínű krízishelyzetet modellezett. Az egyik ilyen szituáció pont az volt, hogy palesztin terroristák támadják meg az olimpiai falut, ám ezeknek a dokumentumoknak röviddel a mészárlás után teljesen nyomuk veszett.

Rovatok