Index Vakbarát Hírportál

Akarták, de nem tiltják az olimpiai twittelést

2012. május 7., hétfő 09:18

A londoni olimpia szervezői belátták, képtelenek kikényszeríteni azt, hogy a sporteseményekre látogató nézők ne tegyék közkinccsé az interneten az ott készített fotóikat, videóikat vagy hangfelvételeiket.

A tiltással a szervező bizottság (LOCOG) a közvetítési jogokért százmillió dollárokat fizető médiumokat akarja védeni. A védelem azonban valószínűleg annyiban merülhet ki, hogy a belépőjegyeken felhívják a figyelmet, tilos posztolni a neten az olimpiáról a Facebookon, a Twitteren vagy a Youtube-on.

A LOCOG elnökhelyettese, Keith Mills azt mondta, a józan ész elvét fogják érvényesíteni a tilalom betartatásakor. Nem is nagyon tehetnek mást, minden mobiltelefonos mellé, amikor megnyomja a a megosztás gombját, nem állíthatnak rendőrt. Annyit tehetnek, hogy felhívják a figyelmet a szabályokra, a jegyekre kinyomtatják, hogy csak privát használatra lehet képeket, videókat készíteni, de néhány versenyen ez hasztalan. A közterületen zajló versenyekre (triatlon, maratoni, országúti kerékpár) látogatóknak még jegyet sem kell váltaniuk, így kvázi nem is szerződnek a szervezőkkel.

„Megértjük, hogy a szurkolók meg akarják osztani saját képeiket a közösségi oldalakon az olimpiáról, ebben nem is fogjuk megakadályozni őket. Azokat viszont megkeressük, akik kereskedelmi célból akarják felhasználni a képeket vagy a videókat” - mondta a LOCOG szóvivője.

Mills is egyértelműen fogalmazott: „A médiajogokat már eladtuk, de hogy mindent ellenőriznünk kellene az olimpia alatt? Abszolút nem, az internet megváltoztatta a világot, nem csinálhatunk hülyét magunkból.”

Az angoloknak már van tapasztalatuk a jogsértő tartalmak eltávolításában, a Premier League-ról a Youtube-ra kitett felvételeket rendszeresen töröltetik, de ez csak szélmalomharc, perceken belül már ott van a következő hasonló videó.

Van, aki szerint még jó dolgok is kisülhetnek, ha a nézők felvételeket készítenek. A kerékpárverseny által érintett Surrey település vezetői azt tervezik, hogy a verseny után elkérik a szurkolóktól a videókat, és azokat összevágva készítenek egy beszámolót, mi is történt náluk 2012-ben.

Az önkéntesek sem posztolhatnak bármit

Az olimpián 70 ezer önkéntes segíti majd a sportolókat és a nézőket, a LOCOG az ő netes aktivitásukat is szabályozza. Arról például nyugodtan beszélhetnek, hogy részt vesznek az olimpia szervezésben, de hogy speciálisan mi a feladatuk, arról már nem. Természetesen nem posztolhatnak képet a nézők által elzárt területekről, a VIP-zónákról és az oda látogató méltóságokról és sportolókról, és a hírértékű eseményekről is mélyen hallgatniuk kell. Minden azért nem tilos, a hivatalos London 2012 csatornán kiadott információkat bármikor retwittelhetik.

A angolok korábban sportolóikat is szabályozták, a 2010-es futball-világbajnokság ideje alatt a válogatottaknak is letiltották a közösségi média használatát.

Rovatok