Index Vakbarát Hírportál

Akik inkább elfelejtenék ezt az olimpiát

2012. augusztus 8., szerda 17:27

Bár a sportolók többsége valószínűleg szép emlékekkel hagyja majd el a versenyeket, lesznek néhányan, akik inkább elfelejtenék a 2012-es játékokon történteket. Valaki már a puszta jelenlétével is történelmet írt, de sokan közülük saját tévedéseik miatt estek ki. Előfordult az is, hogy önhibájukon kívül fejezték be a játékokat idejekorán.

A Telegraph képes összefoglalójában az olimpia első nagy vesztese Khalil El-Maoui, tunéziai súlyemelő, aki biztosan fájó szívvel fog visszagondolni a londoni eseményekre. Az 56 kg-os súlycsoportban induló sportolónak egy 148 kg-os súlyt kellett volna kinyomnia, azonban ehelyett egy 158 kg-ost kapott, amit nem bírt el, így ideje korán kiesett a második helyről. Egy nyilatkozatában később arról beszélt, hogy a bukás edzője tévedésének köszönhető. „Ez egy hiba volt. 148 kilót kellett volna emelnem, de az edzőm egy 158 kilósat jegyzett be” – magyarázta a 23 éves atléta.

Csúnya bukások

Bár olimpiai jelenlétével történelmet írt Katar első női olimpikonja, a tizenéves Noor Hussain Al-Malki sportolóként nem tudott villantani az olimpián. Számában, a százméteres futásban alig 15 méter után elesett, és végül tolószékben kellett levinni a pályáról.

Balszerencse uralta a keddi férfi 110 méteres gátfutást, ahol rögtön az első akadálynál elbukott a kínaiak nagy reménysége és a futam abszolút esélyese, Liu Hsziang, majd követte őt majdnem a mezőny fele. Hsziang egy sérülés ellenére indult a futamon, így várható volt, hogy nem fog győzni. Hsziang kudarca után egész Kína róla kezdett beszélni, sokan ostorozták, de a legtöbben együtt éreztek a sportolóval. A számban induló magyar Baji Balázs azonban hős lett Kínában, miután segítő kezet nyújtott a kínai futónak.

A norvég színekben versenyző Jaysuma Ndure ugyan nem bukott el futás közben, de igen balszerencsés módon esett ki a százméteres előfutamban. A Guardian összefoglalója szerint a sprinter az utolsó néhány méteren visszavett a tempójából, mivel úgy vélte, az első négy helyezett juthat tovább. Ndure azonban tévedett, az első három helyezett volt a továbbjutó. Tévedése miatt már csak a 200 méteren bizonyíthat szerdán.

Az olimpia eddigi legnagyobb botrányt kiváltó eseménye az aranyesélyes kínai tollaslabdázó páros kizárása volt – hat másik játékossal együtt. A kizárt játékosok két meccsen próbálták befolyásolni az eredményt, hogy a negyeddöntőkben már a nekik tetsző ellenfelekkel kerüljenek össze. A dél-koreaiak szerint a taktika kínai találmány volt, ők csak reagáltak rá azzal, hogy átvették azt, az indonézek pedig elnézést kértek a csalás miatt. Az egyik kínai tollaslabdázó már a sporttól is visszavonult az olimpiai leszereplés miatt.

Puszta balszerencse

A kerékpárosok között nem annyira a rossz teljesítmény, mint inkább a balszerencse játszott közre néhány reménység kudarcában. A brit Jessica Varnishnek Victoria Pendletonnal az oldalán minden esélye megvolt a csapatsprint megnyerésére, azonban hibás indulás miatt a párost kizárták a futamból. Pendleton később a keirinben aranyat, a női sprintben ezüstöt szerzett, de Varnish más számban már nem indult, így a hőn áhított olimpiai éremre újabb négy évet kell várnia.

Balszerencsés volt az olimpiája a spanyol kerékpárosnak, Luis Sancheznek is, akit Bradley Wiggins egyik legnagyobb riválisaként tartottak számon. Az országúti kerékpárosok férfi időfutamán azonban Sanchez biciklijén elszakadt a lánc, így a spanyolnak a földön ülve kellett várnia, hogy kapjon egy új biciklit. Érmet így már természetesen nem szerezhetett.

Klasszisok véreztek el a fociban

Brazília női futballcsapatát az E csoportban egyetlen góllal legyőzték az angolok. A brazilok szerint azért szenvedtek vereséget, mert a meccs előtti este lerobbant a buszuk Cardiffból hazafelé jövet, így késő éjszakáig nem térhettek vissza szálláshelyükre, mivel a sofőr segítséget sem tudott kérni. A vereségnek később nem lett következménye, a brazilokat a japánok ejtették ki a legjobb nyolc közül, míg a briteket a kanadai válogatott.

A spanyolok férfi labdarúgó csapata nagyon elszámolhatta magát, hiszen a D csoport utolsó helyéről estek ki az olimpiáról. A spanyolokat Honduras és Japán is megverte egy-egy góllal, majd a csoportkör végére összeszedték magukat és sikerült kierőszakolniuk egy döntetlent Marokkóval szemben. Az Európa- és világbajnok spanyol gárda (illetve néhányukat a keretben tudó olimpiai csapat) csapnivalóan védekezett.

Rasszista és doppingoló görögök

Londoni szereplését illetően nincs mire büszkének lennie a görög Dimitriosz Hondrokukisznak. A férfi magasugrás idei világbajnoka július 24-én, kedden érkezett meg Londonba, majd csütörtökön, egy nappal a megnyitó előtt már pakolhatott is, mivel a doppingtesztje szteroidokat mutatott ki a szervezetében. Hondrokukisz az isztambuli vb-n 2,33 méteres eredménnyel nyerte meg a számot, a játékokon a görög atlétacsapat egyik legfőbb éremesélyesnek számított.

Vula Papahrisztu görög hármasugrónőt a Görög Olimpiai Bizottság azért zárta ki a csapatból, mert rasszista bejegyzéseket tett közzé a Twitteren. A sportolónő saját elmondása szerint csak viccelődni akart, amikor a következő sorokat írta a Twitterre: „Annyi afrikai van Görögországban, hogy a nyugat-nílusi szúnyogoknak bőven jut a hazai ízekből”. A tweet a görögországi bevándorlókra utal, a görög csapat vezetője pedig elfogadhatatlannak nevezte az ehhez hasonló megnyilvánulásokat. Papahrisztu azóta elnézést kért és megszüntette Twitter fiókját.

Rovatok