Index Vakbarát Hírportál

Az USA viheti haza a legtöbb aranyérmet

2012. július 17., kedd 14:23

Amerikai jóslatok szerint a londoni olimpián az Egyesült Államok 34 aranyérmet fog szerezni, majd utána következik Kína 33 arannyal, Oroszország 25-tel, Nagy-Britannia 20 arannyal és Németország 19 éremmel. A becslést Daniel Johnson, a Colorado College közgazdaságtanprofesszora állította össze, aki a 2000-es ydney-i játékok óta készít előrejelzéseket. Számításainak pontossága azonban az utóbbi években egyre kérdésesebb. Míg 2000-ben 96 százalékkal talált, 2010-ben már csak 88 százalékkal – írja a Guardian.

A mostani becslések meglehetősen hasonlóak a 2008-as pekingi olimpia eredményeihez, bár ott Kína gyűjtötte be a legtöbb érmet, de a rangsor ezt leszámítva megegyezett a jóslatokkal. Johnson beismerte, hogy 2006 óta folyamatosan lebecsülték Kínát, különösen 2008-ban, a hazai játékokon. Ugyanakkor idén Nagy-Britannia lesz a házigazda, ami a sportolók teljesítményét is befolyásolhatja majd.

Johnson számításai szerint Magyarország Ausztrália mögött a 10. helyet fogja megszerezni az idei rangsorban. Összesen 19 érmet jósol a magyar csapatnak, amiből 7 lesz arany. Magyarország kapcsán azonban korábban is rengeteget tévedett, hiszen 2008-ban 8 aranyat jósolt nekünk, de csak hármat szereztünk Pekingben, míg összességében 42 érem helyett 10 került a magyar olimpikonok nyakába.

A közgazdász szerint számítási módszerei teljesen megbízhatóak. Számba veszik az adott országok gazdaságát, népességét, éghajlatát, de még a demokrácia állapotát is. Johnson szerint törvényszerű, hogy egy kommunista típusú rezsim több érmet fog nyerni, mint egy kisebb populációjú, alacsonyabb jövedelmű, nem katonai rendszerként működő ország. Szerinte a sportbeli előnyök egyértelműen kimutathatók kizárólag makrogazdasági változók vizsgálatával.

Az angol Goldman Sachs ennél is optimistább, szerintük Anglia a harmadik helyig fogja felküdezni magát legalább 30 aranyéremmel, megelőzve Oroszországot. Goldman szerint a házigazda országok általában 54 százalékkal több érmet tudnak begyűjteni az elvárható teljesítményüknél.

Rovatok