Index Vakbarát Hírportál

Hatszor padlóztatta, mégsem nyert

2012. augusztus 2., csütörtök 11:38

A japán Szatosi Simizu hatszor küldte padlóra az azeri Magomed Abdulhamidovot az 56 kilósok boksztornáján, de a meccs végén mégsem őt hirdették ki győztesnek, csak a Nemzetközi Amatőr Bokszszövetség (AIBA) rehabilitálta, és juttatta tovább a negyeddöntőbe.

Simizu hétpontos hátrányban volt a harmadik menet előtt, de nem adta fel, mindent megtett, hogy ledolgozza a különbséget, ráment az azerire, aki a nyomást érzékelve elkezdte húzni az időt, a fejvédőjét igazgatta, mikor annak semmi baja sem volt. Simizu hatszor is ledöntötte, de a szabályok ellenére végigment a meccs. A mérkőzésvezetőnek a harmadik kiütésnél be kellett volna szüntetnie a mérkőzést, és leléptetnie Abdulhamidovot. Ezt nem tette meg, csak egyszer adott neki kétpontos büntetést, és a meccs végén 17-22-re a ő győzelmével hozta ki a meccset. A pontozók 10-10-re értékelték a meccset.

„Nagyon dühös vagyok. Sokkolt a végeredmény, hiszen annyiszor a földön volt, miért nem én nyertem? Nem értem. Ez már a második olimpiám, már Pekingben sem nyűgözött le a bíráskodás, de most igazán nem tudom, mi történt" - mondta Simizu a meccs után. A japánok persze nem hagyták annyiban, óvást nyújtottak be. Az AIBA újra megnézte a mérkőzést, és megállapította, hogy az azerit le kellett volna léptetni, így a japánnak adta a meccset, bár egy kicsit fura, hogy jelenleg az áll az olimpia honlapján, hogy a bíró megállította a küzdelmet. A japánok vezetője szerint a bírót egyszerűen lefizették, az AIBA eljárást is indított ellene, de egyelőre nem tudni, mi lesz a türkmén Isangulj Meretnyazov sorsa. 

A bíró és azeriek is magyarázkodni kényszerülhetnek, utóbbiakat már tavaly szeptemberben is megtámadták, hogy befizettek két olimpiai aranyéremre, bár akkor tisztázták magukat a korrupciós vádak alól.

Nemcsak Simizu volt elégedetlen a bírókkal, az iráni nehézsúlyú, Ali Mazaheri is úgy érezte, jogtalanul léptették le fogásért a kubai José Laduet elleni mérkőzésén. Az első menetben megkapta a három figyelmeztetését, és a bíróval kezet sem fogva elhagyta a ringet.

Rovatok