Index Vakbarát Hírportál

Mi lesz sporthőseinkkel London után?

2012. augusztus 17., péntek 10:56

A londoni olimpia után még nem jöhetett el a számvetés ideje, csak páran jelentették be visszavonulásukat. A férfi vízilabdában átrendeződés jöhet, új kapitány, új játékosok. Megválaszolatlan kérdések és jövőkép.

Mi lesz Kemény Dénessel?

Amit tudunk: 2009. januárjában négyéves szerződést kötött a háromszor olimpiai bajnoki címet szerző vízilabda kapitány, ebből még pár hónap hátra van. „Ha az olimpiát később értékelem, akkor sem lesz késő” – mondta a spanyolok legyőzése után, az ötödik hely megszerzésekor, még Londonban. A jelenlegi ciklus elvállalása előtt is sokáig töprengett, és győzelmi vágyának elpusztíthatatlansága mellett azért is szerződött 2009-ben, mert a közönség vele toleránsabb a csapatépítéskor, az átmeneti sikertelenséget tőle sokkal inkább elfogadják.

A jövő: kevesebb érv szól a maradása mellett. Igaz, nagy kérdés, ha távozik, mihez kezd magával. A vadászat és a kikapcsolódás két hónapig valószínű, ajánlata eddig nem érkezett, de talán senkit sem lepne meg, ha az amerikaiak megkörnyékeznék. Az sem lenne meglepő, ha esetleg szövetségi elnök lenne.

Mi lesz a férfi vízilabdával?

Amit tudunk: a 76-77-es korosztályra épülő válogatott mindent megnyert, eközben elkényelmesedtünk a képzésben, amit mások lemásoltak, és meg is előztek bennünket, foglalta össze az utánpótlást vezető dr. Horkai György. Utánpótlásban is azok a jobbak – a folyamat évek óta tart -, akik most az olimpián elénk kerültek. Sokatmondó adat, hogy az olimpiai 256 percből Biros Péter 198 percet volt vízben Londonban, a visszavonuló Kásás Tamás 183 percet, harmadik Madaras Norbert 179 perccel. A 36 éves Biros még egy vagy két évet vállalhat, a szintén ennyi idős Kásás visszavonul, a decemberben 33 éves Madaras valószínűleg folytatja.

A fiatalabbak kevesebbet voltak vízben, ami jól érzékelteti, mennyire nem bízott bennük a kapitány, és azt is, hogy a fiatalabbak nem olyan jó képességűek, mint az idősebbek, nem meccset befolyásoló erők. A két Varga testvér, a már 2008-as olimpiai bajnok Dénes és Dániel nem lett vezéregyéniség ebben a ciklusban, ez a feladat 2013-tól várna rájuk. A magyar válogatottat újra fel kell építeni, mert igazi csapatépítés eddig nem volt, a húszéves Hárai kivételével más nem robbant be.

A jövő: a szép és eredményes évek után kalkulálható – tegyük gyorsan hozzá: már ebben a ciklusban sem játszottunk döntőt -, hogy a folytatásban szerényebb évek jönnek, bár az is komoly kérdés, hogy ki lehetne a kapitány. Benedek Tibor szerződést kötött a Camoglival az olimpia előtt, bár a Recco tulajdonosának kiszállása után nagy kérdés, mi lesz vele, illetve a tulaj érdekeltségi körébe tartozó kisebbik klubbal. Kézenfekvőnek látszana, ha ő kapná meg az irányítást az olaszok bedőlése után, hiszen eddig is Kemény segítője volt. Feltéve, ha Kemény nem vállalná. A sok ha azt jelzi, a vízilabdában egyelőre nagyon keveset tudunk

Mi lesz a női vízilabdával?

Amit tudunk: nagy bravúrral a négy közé jutott a csapat, és ismét negyedik lett. Fiatal és tehetséges csapat, a 32 éves Drávucz Ritával megerősítve. A szakágban van utánpótlás, hiszen a juniorok világbajnoki döntőt játszottak az USA-val. Kikaptak, de egy nagyon jó elegy lehet a feltörekvő fiatalok és pár rutinosabb közt.

A jövő: Merész András kitért arra az elveszített bronzmeccs után, hogy egzisztenciálisan a női pólót nem lehet összevetni a férfiakéval, van, akinek az ösztöndíj az egyetlen bevételi forrása. Azt is megérti, ha valaki karriert akar magának és miután meglesz a diplomája, abbahagyja. Azt is megérti, ha valaki gyereket szül, és emiatt hagy ki. De valahogy a sok gond megemlítése közben volt egy pozitív része a beszédnek. Úgy sejtjük, sokan maradni fognak, és ez a csapat a ciklus bármelyik versenyén éremesélyes lehet.

Mi lesz Ungvári Miklóssal?

Amit tudunk: a 66 kilós dzsúdós élete legnagyobb sikerét érte el, közel állt az olimpiai aranyhoz, a grúz az elején jobb volt, ezzel meg is nyerte a meccset. Mivel sokat, öt vagy hat kilónál is többet kell fogyasztania, kizárta, hogy többet ebben a kategóriában szerepeljen. Ha megváltoznának a súlyhatárok, amiben bízik, például 69 lesz, sokkal könnyebb lenne a dolga. A helyzetét nehezíti, hogy testvérének, Attilának jelentene konkurenciát, ha feljebb indulna. Ungvári Attila eltiltása 2014 elején jár le, addig persze a kérdés nem időszerű.

Jövő: ki fog tartani a következő olimpiára, mert kipiheni magát és feltöltődik, többek között motorozik, lovagol. 2016-ban sikerülni fog nekik, ami most nem: a testvérével együtt lesznek olimpián. Akkor lesz 36 éves, a képességei alapján ott a helye a földrész tizenhárom legjobbja közt.

Mi lesz Kovács Katalinnal?

Amit tudunk: a 31-szeres világbajnok kajakos háromszoros olimpiai bajnok lett, és mivel van öt ezüstje is, ő lett a legeredményesebb az aktív sportolók közül. Az élete a kajakozás. „Annyira szeretek kajakozni, hogy szeretem az egyhangúságát is. Élvezem a mozgást, a mozgás örömét, a hajó siklását. Ha ezt jól csinálom, örömet okoz, nem számít, hogy ez kívülről esetenként monotonnak látszik. Minden reggel, amikor kimegyek a partra, végtelenül szerencsésnek érzem magam. Mert rálelni arra az útra, ami csak a tiéd, és amit úgy szeretsz, keveseknek adatik meg” – mondta London előtt.

Jövő: szinte biztosan látni fogjuk a következő világbajnokságon, utána esetleg kihagyhat, gyereket is vállalhat, mivel boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatban él.

Mi lesz Janics Natasával?

Amit tudunk: csak egy elkeseredett nyilatkozat volt, hogy elment a kedve a kajakozástól. Ott akar lenni a következő világbajnokságot, nem szeretné, ha a lelkében túlzottan sokáig benne maradna ez a győzelem nélküli verseny, mert őt csak a győzelem élteti.

Jövő: menedzsere szerint továbbra is magyar színekben láthatjuk, mert ha a szerbek úgy is tudják, hogy Vlade Divac tárgyal vele , csak egy beszélgetés volt, semmi más. Legalábbis eddig semmi más nem történt. Janics is cáfolta, hogy visszatérne szülőhazájába, jól érzi magát Szegeden.

Mi lesz Cseh Lászlóval?

Amit tudunk: Cseh már örömében, a 200 vegyes bronzérmekor bejelentette, Rióig nem hagyja abba, később hozzátette, szeretné megcáfolni kliséket, hogy harminc felett már nincs vegyes úszó. Lochte sem akar visszavonulni, bár ő a 400 vegyesre egészen biztosan nem készül fel. Csehnek az egyik kedvenc száma a hosszabbik vegyes, bár sok kudarcélmény fűzi hozzá, és mégis.

Jövő: a rövidpályás-Európa-bajnokságra is felkészül várhatóan, mert nem szeretné hagyni, hogy az a munka, amit elvégzett, kárba vesszen. Londonban nem jött ki belőle. Peking után kihagyott pár hónapot, most viszont más utakon jár. Az új utak új edzésmódszereket is jelenthetnek. Petrov Ivánnal már dolgozott együtt az olimpia előtt, és valószínűleg nem lesz nagy meglepetés, ha hamarosan különválik jelenlegi edzőjétől, Turi Györgytől.

Mi lesz Biczó Bencével?

Amit tudunk: első olimpiáján kilencedik lett, pedig azt jövendölte neki a világ legelismertebb szakírója, Craig Lord, hogy pillangón ő fogja lezárni a Phelps-korszakot. Chad le Clos nyert, míg Biczó ugyan 180 méterig kiválóan tartotta magát az elődöntőben, a végét megint nem bírta. Ismert probléma, az utolsó húszon kellene javulnia. A kapitány szerint jó lenne, ha nemcsak pillangón úszna, mert akkor még tovább fejlődhetne.

Jövő: a magyar úszósport nagy ígérete marad, nincs még húszéves. Úgy tudjuk, voltak Pécsen gondjai az Eb előtt, ha a fejlődéséért változtatnia kell, meg is fogja tenni.

Mi lesz Kammerer Zoltánnal?

Amit tudunk: a pár hónapja megalakult, és bravúros versenyzéssel ezüstérmes férfi kajaknégyes vezérevezőse elszánt, folytatná. Nagyon szerényen csak annyit mondott, ha a többiek, a fiatalabbak úgy gondolják, tud nekik segíteni, akkor szívesen marad. Kammerer előtt amúgy le a kalappal, mert a rosszul sikerült 2008-as olimpia után képes volt felállni. Elképesztő alázat van benne.

Jövő: a férfi kajak hullámvölgye után Tóth Dávid, Kulifai Tamás valamint Paumann Dániel is a jövő emberei. Rióban Tóth harminc felett lesz. Ha Fábiánnéval készülnek fel továbbra is, megvan a garancia a továbblépésükre, akár egy új aranynégyes is születhet. Mert egyre inkább látszik, specializálódni kell, és mivel párosban aranyérmesünk van, ez a négyes még sokáig a topon maradhat.

Mi lesz Dombi Rudolffal?

Amit tudunk: a 37 éves Kökény Roland a következő világbajnokságot még bevállalta. A győztes kajakpárosnak tehát egy éve még biztosan van, az pedig megfelelő idő, hogy Dombi a folytatásról gondolkodjon, kivel illik össze a stílusa, kivel érhet még el sikereket a jövőben.

Jövő: vannak tehetséges fiatalok, akik Dombi mögé kerülhetnek a hajóban. Ha vannak egyéni ambíciói, azt is kiélheti, bár a 2011-es egyéni válogató megnyerése után is inkább a párost választotta. Négyesbeli tervei is lehetnek, nagyon sok alternatíva áll előtte pillanatnyilag, mert csak 26 éves, és a következő olimpián lesz ereje teljében. És sokan nagyon szívesen szegődnének mellé.

Mi lesz a férfi kézilabdával?

Amit tudunk: Mocsai Lajos kapitány szerződése a következő olimpiai ciklus végéig tart. A szakember nemcsak a tavalyi világbajnokságon építette fel jó érzékkel csapata játékát, osztotta be kitűnően az erejét, hanem az olimpián is. A szerbek ellen, valamint Izland ellen voltunk a legjobbak, vagyis a legfontosabb szakaszban. Az elveszített bronzmeccs után azt mondta: a hosszá távú építkezés Magyarországon ismeretlen fogalom. Ennek ellenére megpróbálja, a csapat pedig akár már a következő világbajnokságon, Spanyolországban kiforrhat. A csoportunkban van Horvátország és Spanyolország is, utána viszont egyenes kieséses szakasz jön, és a másik csoportból Szlovénia, Lengyelország valamint Szerbia lehet ellenfél. A nyolcba jutás könnyen elképzelhető, onnan pedig már jöhet a szerencsefaktor.

Jövő: a 84-es korosztályban – Mikler, Császár, Zubai, Putics - még jó pár világverseny benne van. Veszprémben játszik szeptembertől a válogatott gerince, ők is új impulzusokat kaphatnak Ortega edző érkezésével. Iváncsik Gergő is szárnyakat kaphat, testvére, Tamás is, aki sérülése után nem épült fel az olimpiára. Grebenár hazatér, hogy szem előtt legyen, és mert szeretne válogatott lenni. A balátlövő, a legfontosabb pozíció egyébként is az egyik gyenge pontunk.

Ancsin Gábor a jövő embere, Nagy László alternatívája lehet hosszú távon, mert Mocsai Tamás 1978-as születésű. A kapitány a következő olimpiai kijutásra is esélyes csapatot formálhat, bár a németek jobbak lesznek, de el fognak tűnni válogatottak (Svédország, Szerbia), amelyek már most is erőn felül teljesítettek.

Mi lesz Kővágó Zoltánnal?

Amit tudunk: pár nappal az olimpia előtt fosztotta meg a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) az indulás jogától a diszkoszvetőt. Az ügy homályos volt sokáig, Kővágó tanúkat hozott, akik cáfolták az osztrák, rokoni kapcsolatban álló ellenőrök vallomását. Gyulai Márton, a hazai szövetség főtitkára, Pars londoni olimpiai aranyérme után is azt fejtegette a stadion folyosóján, érmet vettek el tőlünk. És milyen szörnyű, hogy ezt egy sportolóval meg lehetett csinálni. Kérdés, hogy ezzel miért nem álltak ki rögtön a nyilvánosság elé, tavaly augusztusban. Miért csak az elmarasztaló ítélet után tájékoztatták a magyar sajtót? Kétségtelenül Kővágó mellette szól viszont, hogy a MACS mellette állt, ez a szervezet pedig nála sokkal nagyobb neveket is elmeszelt, ha érzékelte a gyanút.

Jövő: Kővágótól valószínűleg az utolsó olimpiai esélyt vették el, mert 36 éves lesz Rióban, ami ugyan nem nagy kor a diszkoszvetésben, de a mezőny folyamatosan erősödik, illetve lelkileg nem könnyű innen talpra állni.

Mi lesz Szávay Ágnessel?

Amit tudunk: győztes meccse nem volt idén.

Jövő: öt évvel ezelőtti berobbanása, a küzdőképessége, bátorsága miatt sokkal többen reménykedtünk, de egyre inkább úgy látszik, már nem lesz a régi.

Mi lesz a magyar vívással, a legeredményesebb sportággal?

Amit tudunk: Szilágyi Áron fantasztikus vívással megszerezte az aranyérmet, nagyszerű döntést hozott, amikor Somlai Bélával kezdett el dolgozni három éve, mert a védekezése látványosan fejlődött. Már sokan az öröm pillanatiban is azt kérdezték tőle, meg fogja-e menteni a magyar vívást. A válasz igen egyszerű, de persze ő nem mondhatta ki: nem. A vívásban komoly bajok vannak, alulfizetettek az utánpótlással foglalkozó edzők, egyre kevesebben választják a fiatalok közül ezt a sportágat. Emellett politikai harcok is voltak a szövetségben, hiszen a kormánypárti országgyűlési képviselő, Csampa Zsolt lett az elnök, azt a Deutsch Tamást verve, aki mögé sokan felsorakoztak azok közül, akik korábban vívtak, és akikkel nem találta a közös hangot Csampa.

Azonnal lemondott például a jövő évi budapesti világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, Márton Péter. Ugyan jövő augusztus elejéig még sok idő van, egy nem szeretett vezetésnek kellene maga mögé gyűjtenie a szakembereket.

Jövő: Szilágyi Rióban csapatban semmiképp sem indulhat, mert a szakág kimarad az eseményről. Pedig képes lenne magával ragadni a társakat. A férfi párbajtőr ugyanakkor visszakerül, de nem Kulcsár Győző fogja irányítani őket, mert ő is nézeteltérésbe keveredett a jelenlegi vezetéssel. Csampa megosztó személyiség, bár megvan benne a tettvágy és az akarat, és a munkabírása előtt is kalapot emelnek, de sokan nem tudnak azonosulni vezetési stílusával, és hogy 26 évesen érettségizett, míg ebben a sportágban akkor már sok korábbi versenyzőnek két diplomája volt.

Rovatok