Index Vakbarát Hírportál

MŰÚSZÁS

2012. augusztus 9., csütörtök 15:49

A verseny és lebonyolítás

Egyéniben nem rendeznek versenyt. Londonban 24 páros és 8 csapat indul, ami 108 versenyzőt jelent. Csapatban nincs selejtező, a válogatottak között a kötelező és a szabadon választott gyakorlatok alapján hirdetnek végső sorrendet. Párosban a kötelezők és a szabadon választott gyakorlatok bemutatása után a legjobb 12 folytathatja a döntőben. A versenyek augusztus 5-10. között zajlanak.

A helyszín

A versenyeket az Olimpiai Parkban található Aquatics Centerben rendezik. A létesítmény építkezése 2008. júliusában kezdődött és 2011. július 27-én adták át. A költségek 269 millió fontra rúgtak. A teljes befogadóképesség 17 500 néző, a műugrást azért ennél lényegesen kevesebben látogatják majd.

Az olimpiai múlt

A műúszás, 28 éve szerepel az olimpiai programban, 1984-ben még egyéniben és párosban versengtek a hölgyek, 1996-tól azonban a szólót kiszorította a csapatverseny.

A magyarok

A 2000-es olimpián volt legutóbb magyar versenyző párosban, ahogy most is lesz majd.

Olimpiai bajnokaink

A számban még nem avattak magyar bajnokot.

A sportág legendás olimpiai alakjai

Érdekesség, hogy két olyan olimpikon van, aki öt érmet nyert eddig pályafutása során, de a japán Tacsibana Mija és honfitársa, Takeda Miho aranyat egyszer sem. A rekorder a 4-4 arannyal álló orosz Anasztaszija Davidova és a szintén orosz Anasztaszija Jermakova. Ez a duó a pekingi címvédő is.

Tudta-e…

… hogy az 1800-as években a férfiak is versengtek e sportágban? Azóta viszont teljesen kiszorultak és a ritmikus gimnasztika mellett a másik olyan sportág, amelyben csak nők indulnak.
… hogy a hollywoodi filmsztár, Esther Williams, aki több olyan filmben is szerepelt, amelyben vízibalettet adott elő, nevezett az 1940-es olimpiára, amelyet végül a második világháború miatt töröltek.

A legutóbbi világversenyek győztesei

 
 Olimpia  vb  Eb
Páros Anasztaszja Davidova, Anasztaszja Jermakova (orosz) Natalja Iscsenko, Szvetlana Romasina (orosz) Natalja Iscsenko, Szvetlana Romasina (orosz)
Csapat Oroszország Oroszország Oroszország

A sportág olimpiai éremtáblája

 
 Arany  Ezüst  Bronz  Összes
Oroszország 6 0 0 6
Egyesült Államok 5 2 2 9
Kanada 3 4 1 8
Japán 0 4 8 12
Spanyolország 0 2 0 2
Kína 0 0 1 1
Franciaország 0 0 1 1

Rovatok