Index Vakbarát Hírportál

Nem mondták el, ki okozta a zászlóbotrányt

2012. július 26., csütörtök 15:07

A brit miniszterelnök szerint tovább kell lépni. Észak-Koreában be sem számoltak az incidensről.

Nem a glasgow-i Hampden Parkban hibáztak a szerda esti Kolumbia-Észak–Korea-mérkőzés előtt a nők futballtornáján, amikor az észak-koreaiak zászlója helyett az országgal háborúban álló dél-koreai lobogó jelent meg a kivetítőn a játékosok bemutatása közben.

A szervezők tájékoztatása szerint a videóanyagot Londonban állították össze, a skót stadionban ezzel dolgozott a technikai személyzet, írja a BBC. Megjegyezték, a stadion tetején a megfelelő koreai zászló volt látható a többi résztvevő nemzet lobogójával együtt. Azt, hogy pontosan ki hibázott, egyelőre nem tudták, vagy nem akarták elárulni az illetékesek.

David Cameron brit miniszterelnök szerint emberi hiba történt, aminek nem lett volna szabad megtörténnie. „A szervezők bocsánatot kértek, biztos vagyok benne, hogy mindent megtesznek, hogy ne ismétlődhessen meg ez a tévedés. Szükségtelen felfújni a történteket, azt hiszem, ennyiben hagyhatjuk a dolgot" - mondta Cameron.

Az incidensről világszerte vezető helyen számolt be a sajtó, kivéve a leginkább érintett országban, Észak-Koreában. Az állami hírügynökség, a KCNA mindössze annyit írt, hogy a női válogatott 2-0-ra verte Kolumbia csapatát, az incidensről szót sem ejtettek.

A szerda esti Kolumbia–Észak-Korea-mérkőzés a zászlóbotrány miatt 65 perces késéssel kezdődött el. A találkozót végül az észak-koreaiak nyerték 2-0-ra.

„Dühösek voltunk, mert a játékosainkat dél-koreaiként mutatták be, ami, mint önök is biztosan jól tudják, súlyosan érint bennünket" - nyilatkozta a győztes csapat szövetségi kapitánya, Szin Uj Gun a meccs utáni sajtótájékoztatón.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség és az olimpia szervezőbizottsága is elnézést kért, a szakvezető pedig jelezte, a bocsánatkérést elfogadták.

Rovatok