Index Vakbarát Hírportál

Olyan, mintha felemelném a világot

2012. augusztus 3., péntek 14:52

„Amikor a súly a fejem felett van, anyámra gondolok. Nem tudom, miért van ez, de mindig az anyámra gondolok" - nyilatkozta a New York Timesnak a súlyemelés legdöntőbb pillanatáról az ukránok 58 kilós versenyzője, Julia Paratova. Mások imádkoznak, vagy a technikájukra koncentrálnak. Náluk is többen vannak, akiknek viszont az ég világon semmi sem jut ilyenkor az eszükbe. „Semmit sem hallok. Sem a tömeget, sem az edzőmet. Amikor földet ér a súly, az egy hangrobbanás. Akkor már mindent hallok" - mondta az 53 kilós lengyel Aleksandra Klejnowska-Krzywanska.

A súlyemelés nem angolszász sport, talán ezért is csodálkozott rá a Times mellett a Daily Mail is. A Timest elsősorban a sport egyszerűsége nyűgözte le. „Fogj egy nagy súlyt, emeld fel, ejtsd el, szevasz" - foglalta össze a szerző a szabályokat. A szervezők pedig igazi valóságshow-t csináltak az eseményből drámai felvezetőzenével és a tömeget kivetítőkről tüzelő műsorközlővel. Aki amúgy bájos brit akcentussal sorolja az életrajzi adatokat: „Mielőtt súlyemelőnek ált volna, cirkuszi erőművész volt".

A közönség pedig jótanácsokkal látja el a versenyzőket. „Emeld fel" - üvöltötte például egy férfi.

A sportolók közben megküzdenek az ellenféllel, ami ebben az esetben nem valaki, hanem valami. Mázsányi súly. És hogy tényleg a súly az ellenség, azt talán a kubai Alvarez Boulet hozzáállása fejezi ki a legjobban, aki emelés előtt kiabál a rúddal.

„Kígyóként gondolok rá" - mondta a rúddal kapcsolatos érzelmeiről a mexikói José Lino Montes Gongora. „Úgy érzem, ha nem tartom a fejem fölött, megharap. Ezért is veszek nagy levegőt, mielőtt megközelítem. Felfújom magam, hogy távol tartsam a kígyót."

A versenyben nem csak cirkuszi erőművészeknek van esélyük. A walesi 69 kilós, Natasha Perdue például civilben irodai takarító, papírkosarakat szokott üríteni. A versenyen nem papírsúlyokat emelgetett. 92 kilót szakított és 113-at lökött, de a 205 kilós összteljesítményével esélye sem volt. Összesítésben utolsó előtti, 12. lett. A győztes észak-koreai, Rim Dzsongszim összesítésben 56 kilóval emelt többet. Annyival, amennyit honfitársa, a szintén aranyérmes Om Juncsol. Ő a férfiak mezőnyében hatalmas világcsúccsal nyerte a lökést. 168 kilót, testsúlya háromszorosát emelte fel. És hogy mit érzett közben? „Olyan volt, mintha felemeltem volna a világot".

Rovatok