Index Vakbarát Hírportál

Az őrök nem szpík english Londonban

2012. július 14., szombat 13:43 | aznap frissítve

A londoni olimpiai alatt szolgálatot teljesítő biztonsági őrök egy része nem tud angolul sem, de ez a főnökük szerint nem feltétlen okoz majd problémát. Az olimpia hivalos biztonsági szolgálatát a G4S cég látja el, embereiket különböző országból toborozták.

A vezérigazgató Nick Buckles elismerte, nem tudja garantálni, hogy minden alkalmazottjuk folyékonyan beszéli majd az angolt. „Mindenkinek megvan az Egyesül Királyságban érvényes munkavállalási engedélye, nagyon magas szintű ellenőrzésen mentek át, de nem jelenthetem ki kategorikusan, hogy minden őrünk beszél angolul."

A vezérigazgató elmondta, eleve voltak olyan pozíciók, ahová nem is volt előírás az angol nyelv ismerete. „Valószínűleg vannak olyan helyek a védelmi rendszerben, ahol nincs szükség arra, hogy a személyzet direkt kommunikációt folytasson a látogatókkal" - védekezett Buckles.

A biztonsági cégnek azonban nem ez jelenti a legnagyobb problémát, körülbelül 50 millió fontot bukott, mert nem tudott kellő létszámú embert toborozni, így a brit hadseregtől hívtak be további 3500 főt az olimpia biztosítására. A költségek átvállalása mellett a cég még több tízezer fontos kormányzati büntetésre is számíthat.

Az eredeti szerződés szerint 13 700 fős biztonsági személyzetet kellett volna biztosítani a G4S-nek, erre garanciát is vállalt, de a határidőre nem tudta kiállítani a létszámot, a brit kormánynak pedig elfogyott a türelme, ezért rendőri és katonai segítséget kért.

Eközben London és egész Délkelet-Anglia légtérforgalmának ellenőrzését szombaton átvette a brit királyi légierő (RAF), amelynek - miniszterelnöki parancs esetén - joga lesz megsemmisíteni olyan azonosítatlan repülőgépeket, amelyek a hadsereg és az elhárító szakszolgálatok megítélése szerint a két hét múlva kezdődő londoni olimpiai játékok biztonságát fenyegetik, írja az MTI.

Rovatok