Index Vakbarát Hírportál

Elrabolták, családját irtották, de olimpikon

2012. augusztus 12., vasárnap 12:09

Az ötezer méteren versenyző Lopez Lomonghoz hasonlóan a férfi maratoni futásban is indul egy sokat szenvedett szudáni menekült. A 28 éves Guor Marial azonban nem váltott hazát. Azon négy versenyző egyike, akik az olimpiai zászló alatt versenyeznek, mert a tavaly alapított Dél-Szudánnak még nincs olimpiai bizottsága.

Marialnak azt tanácsolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy versenyezzen szudáni színekben, de ő mereven elzárkózott. Azt mondta, azzal megtagadná a hazáját, családját és mindazokat, akik meghaltak a polgárháborúban. Marial is megjárta a poklokat, 28 családtagját meggyilkolták, míg őt kétszer is elrabolták gyerekként fegyveresek.

Mikor másodjára rabolták el, egy évig rabszolgaként tartotta egy szudáni katonacsalád. A nagynénje otthonában támadtak rá, egy katona puskatussal szétzúzta az állkapcsát, eszméletlenre verték. Marial 14 évesen nagybátyjával szökött meg egy kényszermunka-táborból. Először Egyiptomba menekült, majd az USA fogadta be. Ott ismerték fel tanárai, hogy milyen tehetséges futó. Azóta Arizonában él, és ha nem edz, szellemi fogyatékosokkal foglalkozik.

Marial csak azt sajnálja, hogy 1993 óta nem tudott kapcsolatba lépni a szüleivel, mert egy olyan faluban laknak, ahol sem áram, sem telefon nincs. A futó most abban reménykedik, hogy valaki elviszi őket egy közeli városba, hogy lássák a tévében, ahogy versenyzik.

„Az olimpiai formaruhát viselem majd, de belül, a szívem felett Dél-Szudán zászlaja lesz, és menekültekre gondolok. Őket képviselem az olimpián" - nyilatkozta, mikor Londonba érkezett.

Marial 2:14:32-vel kvalifikálta magát az olimpiára, ez közel 9 perccel gyengébb a világcsúcsnál, de ha ezt meg tudja futni Londonban, az első 25-be beférhet.

Rovatok