Index Vakbarát Hírportál

Ott azért nem tartok, hogy áruljam magam

2012. május 22., kedd 11:29

„Emberileg többet vártam, nem erre számítottam” – válaszolta a kérdésre, becsapva érzi-e magát a háromszoros olimpiai bajnok, a pillanatnyilag csapat nélküli Kiss Gergő. Kifejtette, amikor két éve hazatért Kotorból, úgy gondolta, Budapesten telepszik le, nem fog már ugrálni, két kislányára is tekintettel kell lennie, ha csapatot választ.

A magyar férfi vízilabda-válogatott a múlt héten megkezdte felkészülését a londoni olimpiára, a keret tagja, Kiss bajnoki címet nyert idén a Vasassal - játékára nem lehetett panasz, sokszor volt meccset befolyásoló erő -, de közvetlenül a Bajnokok Ligája-döntő után közölték vele, nem tudják a szerződését meghosszabbítani.

„A bajnoki döntő előtt volt egy megbeszélésünk a Vasas vezetőivel. A csapat akkor már BL-döntős volt. Azt kérték, a Final Four végéig mindenki a vízilabdára koncentráljon, utána pedig visszatérünk arra, hogy a nehézségekkel küszködő klub kiket képes megtartani, ki szeretne egyébként is elmenni. Ehhez tartottam magam, nem is érdekelt semmi más. A BL-döntő másnapján zuhantam a pad alá, mert kiderült, hogy a Vasas nem tud ajánlatot tenni nekem” – mondta az Indexnek Kiss.

A balkezes klasszis abban bízott, hogy hasonló feltételekkel a csapat tagja maradhat. Úgy gondolja, korrektebb lett volna, ha az elején elmondják neki, mire számíthat, hozzáállásán, alázatán akkor sem változtatott volna.

Keretváltozás

A Vasas szerint Kissnek az anyagi források szűkülése miatt nem tudott a vezetés új ajánlatot tenni. A klubtól szintén távozó Miho Boskovic családi okokra hivatkozott. Marad a csapatnál Drasko Brguljan, Nagy Viktor és Vámos Márton, illetve a Vasashoz szerződik az olimpiai válogatott kerettag center Hárai Balázs, aki eddig a Honvéd színeiben szerepelt.

„Ez volt a nyolcadik négyesdöntő, amelyikben részt vettem. Így utólag valami olyasmire számítottam volna, hogy sajnáljuk, a körülmények valamint a válság áldozata lettél, nem tudunk fizetni téged jövőre, nézz szét, igazolj el. A két döntő közben eltelt két hétben, aki igazolni akart, már megtette, megerősítette a keretét, erről a lehetőségről ezzel a huzavonával lecsúsztam. Valószínű, hogy jó pár lehetőségről lemaradtam.”

„Természetesen érzek még magamban annyi erőt, hogy topcsapatban játsszak, szeretnék még kiadni magamból mindent. Budapesten nincs más topcsapat, a három vidéki klub jöhet szóba, az Eger megkurtított költségvetéssel vág neki a szezonnak, a Szeged kerete teljes, maradhat a Szolnok. Egyelőre nincs ajánlatom, ahogy menedzserem sincs. A vízilabda nem futball, kicsi a piac, a játékosok egymás segítségében bízhatnak, nem egy menedzserében. Vagy abban, hogy valamelyik vezető gondol arra, nincs csapatom.”

„Lehet, hogy már holnap kapok egy emailt vagy egy telefont. Lehet, hogy 35 évesen azt fogom mondani az olimpia után, itt az idő, hogy megtegyem az első lépéseket a civil szféra felé. Soha nem voltam önmagamat ajánlgató típus, most sem tartunk ott, hogy önmagammal házaljak, bár azt vallom, hogy a lehetőségek elé kell menni. Ez a lehetőség lehet az olimpia is. A sors egyébként is megtalál.”

Úgy véli, két vagy három komoly szintű szezonja még lehetne elhivatottsága és képességei szerint.

„Nem vagyok pánikolós típus, jogi végzettségem van, nyelveket beszélek, valahol csak megtalálom a helyem az életben. Egy nagy fa tele van ágakkal, kis hangyák vagyunk rajta, nem tudni, az élet merre visz bennünket. Eddig a nehéz helyzetekben többnyire helyes döntéseket hoztam, nagyon negatív szezonom egy-kettő volt, pedig voltam úgy Olaszországban, hogy a megígért társak nem jöttek.”

Rovatok