Index Vakbarát Hírportál

Sportok, amikben gazdagnak kell lenni a sikerhez

2012. július 19., csütörtök 11:47

Az angol Goldman Sachs összeállította azoknak az olimpiai sportoknak a listáját, amelyeknél az eredményt befolyásolhatja az induló versenyzők hazájának gazdasági háttere. A Goldman saját számítási elvek alapján készítette el a listáját, mely a gazdasági eredményeket és a jövedelmi adatokat is felhasználta.

Kimutatásuk szerint a növekvő gazdasági háttér leginkább az úszásban, majd az asztaliteniszben, a vívásban, a műugrásban, végül a kenuban befolyásolhatja az éremszerzést. A cég azt is megvizsgálta, mely sportokban számít leginkább az adott ország egy főre eső GDP-je. A kimutatás szerint a legerősebb összefüggés az érmek és a GDP között a kerékpározásnál fedezhető fel, majd következik a cselgáncs, az evezés, az úszás és a vitorlázás – írja a The Atlantic.

 

A mérőszám a Goldman Sachs találmánya, amibe az ország jelenlegi gazdagsága (GDP/fő)  mellet a hosszú távú növekedési potenciálját is beleszámították, és utána ahhoz mérték az országok versenyzőinek sikerességét adott sportban.

A cég számításba vette a hazai pálya előnyét is. Végül a gimnasztika, az úszás, a kerékpározás, a birkózás és a vitorlázás lettek azok a sportok, ahol a hazai rendezés a legnagyobb előnyt jelentheti.

A kimutatás azonban nem arra utal, hogy a gazdag országok gazdag lakóiból lesznek a legjobb úszók. Valójában a sikerhez sokkal inkább hozzájárulnak a magas jövedelmek és a demokratikus intézmények, amik hatékonyabban készítik fel a sportolókat az olimpiára. Előnyt jelenthet például a fejlett infrastruktúra, ami lehetővé teszi a drága medencék, edzőtermek, vitorlás hajók és egyéb létesítmények építését és fenntartását. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a fejlett országokban nagyobb valószínűséggel fedezik fel a tehetséges sportolókat, de a megszerzett siker is nagyobb jelentőségű egy demokratikus és fejlett országban, mint egy fejlődő, szegény nemzetben.

Hasonló elven készíti a listáit az amerikai Daniel Johnson közgazdász is. Johnson minden olimpia előtt országokra bontva megbecsüli a megszerzett érmek számát, és szerinte számítási módszerei teljesen megbízhatóak. Számba veszi az adott országok gazdaságát, népességét, éghajlatát, de még a demokrácia állapotát is. Johnson szerint törvényszerű, hogy egy kommunista típusú rezsim több érmet fog nyerni, mint egy kisebb populációjú, alacsonyabb jövedelmű, nem katonai rendszerként működő ország. Szerinte a sportbeli előnyök egyértelműen kimutathatók kizárólag makrogazdasági változók vizsgálatával.

Johnson idei számításai szerint Magyarország Ausztrália mögött a 10. helyet fogja megszerezni Londonban. Összesen 19 érmet jósol a magyar csapatnak, amiből 7 lesz arany. Magyarország kapcsán azonban korábban is rengeteget tévedett, hiszen 2008-ban 8 aranyat jósolt nekünk, de csak hármat szereztünk Pekingben, míg összességében 42 érem helyett 10 került a magyar olimpikonok nyakába.

Rovatok