Index Vakbarát Hírportál

Szerdán meglesz a második magyar arany?

2012. augusztus 1., szerda 07:07

Szerdán éremért, sőt aranyéremért szurkolhatunk az olimpián. Gyurta Dánielt már  London előtt szuperfavoritnak tartották, de amit eddig mutatott száz és kétszáz méteres mellúszásban, több mint reménykeltő. 100-on bravúros negyedik helyet szerzett, de a hosszabb távon sikeresebb, ott futamgyőzelemmel, a második legjobb idővel jutott döntőbe. Az időrend szerint 20:30-kor kezdik a 200-as finálét, a bemutatást és a szöszmötélest is beleszámítva 20:35 körül a második magyar olimpiai bajnoki címet ünnepelhetjük.

Még egy úszódöntőben lesz magyar, Jakabos Zsuzsanna 200 méter pillangóban egy jó futammal dobogóra kerülhet, de az olimpiai pontszerzés is bravúr lehet. Jakabos ötödik idővel ment a döntőbe, melynek rajtját este negyed tízkor lövik el.

Nemcsak Gyurtára érdemes figyelni, több magyar éremesélyes kezdi meg a versenyzést. Mészáros Anett 70 kilóban dzsúdozik, az Európa-bajnok és kétszeres vb-ezüstérmes most is a dobogóra állhat. Az első körben erőnyerő, a 16 között a Kerstin Thiele-Moira de Villiers meccs győztesével küzd, várhatóan délután egy körül. Thielét öt meccsükből háromszor verte, az új-zélandival még nem meccselt.

A férfiaknál 90 kilóban Madarász Tamás sem dzsúdózik az első körben, neki a svéd Nyman Marcus vagy az üzbég Csorijev Dilsod juthat. Egyik sem könnyű ellenfél, Marcus Európa-bajnok, Csorijev vb-bronzos. Meglepetés lenne, ha legyőzné őket.

A párbajtőrös Imre Géza is potenciális éremesélyes, már rutinos olimpikon, egyéniben bronzérmet is szerzett már. A 32-ben a marokkói Abdelkarim El-haurival vív délelőtt 10 órakor. Ezt a meccset simán hoznia kell.

Kiknek szurkolhatunk még?

Úszóinknak délelőtt is szurkolhatunk, 11-kor kezdődnek a női százméteres gyorsúszás előfutamai. Dara Eszter a harmadik futamban indul. Érdekes lehet még, hogy mit tud ezen a számon a 15 éves mellúszóbajnok Meilutyte, vagy a hátúszásban nyerő Missy Franklin. 11:21-től a férfi 200 méteres hátúszás jön két magyarral. Bernek Pétertől elvárás a középdöntő, Balog Gábortól meglepetés lenne.

A 200 méteres női mellúszásban a 16 éves Sztankovics Anna tapasztalatokat gyűjthet, de futamát megnyerheti, csak ketten úsznak ellene 11:43-kor.

Cseh Lászlónak eddig nem sikerült az olimpia, az utolsó számában, a 200 vegyesen mindent belead majd. A 400 vegyesen gyengét menő Verrasztó Dávidnak is van bizonyítanivalója, ha figyelnek, mindketten elérik a középdöntőt, kiderül az is, hogy Phelps és Le Clos hogy regenerálódott a keddi váltó és a 200 pillangó döntője után. Az előfutamok 12 órakor, a középdöntők 21:43-kor kezdődnek.

A 4x200-as női gyorsváltó is selejtez, Hosszú Katinka és Jakabos is úszhat, de nem tudni, hogy mennyit vett ki belőlük a keddi nap, és Jakabosnak az egyéni döntőre is készülni kell. A előfutamot fél egykor lövik el.

Az első meccsén a legnehezebb ellenfélnek tartott USA-tól kikapott a női vízilabda-válogatott, de Kína legyőzése nem jelenthet gondot. Az A-csoport mérkőzése 15:10-kor kezdődik.

A vízen maradva: a könnyűsúlyú kétpárevezős Varga, Hirling páros a középfutamban húz, 10:30-kor kezdődnek az evezősversenyek. A vitorlás Berecz Zsombor laserben, Gádorfalvi Áron és Detre Diana szörfben tud majd le két-két futamot.

Csonka Zsófia 11:20-kor kezdi meg a sportpisztoly selejtezőjét, 25 méterre lő majd.

Rovatok