Index Vakbarát Hírportál

Másodosztályra terelték a világbajnok japán nőket

2012. július 19., csütörtök 22:20

Szexizmussal vádolják a Japán Olimpiai Bizottságot, miután a napokban kiderült, hogy a férfi olimpiai focicsapat tagjai első osztályon, míg a női focicsapat tagjai turistaosztályon utaznak Londonba  - írja a Guardian. Homare Sawa, a női csapat sztárja szerint ennek épp fordítva kéne lennie, hiszen a tavaly a világbajnokságot is megnyerő női válogatottnak komoly esélye van, hogy dobogóra állhat az olimpián, míg a férfiak aligha számíthatnak hasonló eredményre.

A Japán Olimpiai Bizottság szerint az amatőr sportolók közül mindenkit a turistaosztályon utaztatnak, a férfi focisták pedig azért utazhatnak az első osztályon, mert profinak számítanak.

Hasonló aggályok merültek fel az ausztrál kosárlabda csapatnál is, ahol a férfiak szintén az első osztályra, a nők pedig a turistaosztályra kaptak jegyet. Ráadásul – a japánokhoz hasonlóan – itt is a sikeresebb csapat utazik alsóbb osztályon: a női kosárlabdacsapat három ezüstérmet nyert a legutóbbi három olimpián, míg a férfiak dobogóra sem állhattak soha.

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság azzal érvelt, hogy a férfi- és a női kosárlabdacsapatnak különálló költségvetése van, ezért az utazást is külön szervezték meg. A férfi csapatnál fontos szempont volt, hogy tagjai átlagosan 200 cm fölöttiek, így szükségük van a nagyobb helyre, míg a női csapat átlagosan 183 cm-es tagjai még kényelmesen elférnek a turistaosztályon is.

Nem csak a japánokat és az ausztrálokat vádolják szexizmussal, hanem a londoni olimpia szervezésével megbízott LOCOG-ot is. Samantha Rippington, brit kenubajnok a londoni legfelsőbb bíróságon támadta meg az olimpiai szervezőit, amiért törölték a játékok programjából a női kenut. Rippington szerint a döntés egyenlőtlenséghez vezet, ezzel pedig megsérti a 2010-es, egyenlőségről szóló törvényt. A 27 éves sportoló elmondta, döntésével nem áll szándékában megzavarni a játékokat, ugyanakkor reméli, hogy a bírósági döntés nyomást fog gyakorolni a 2016-os riói játékok szervezőire, hogy a női kenut felvegyék a versenyszámok közé.

Rovatok