Index Vakbarát Hírportál

Lovassy a legjobb 30-at célozza meg az országúti mezőnyversenyen

2012. július 18., szerda 11:53

A legjobb harminc közé szeretne bekerülni a londoni olimpia jövő szombati mezőnyversenyében a kerékpáros Lovassy Krisztián, a futam egyetlen magyar indulója.

A 24 éves bringás szerdán a Városligetben mutatta be Carrera típusú kerékpárját. A váz 1400 gramm, maga a kerékpár kicsit több, mint 7 kilót nyom, és húszsebességes. A meghajtásánál elöl a nagyobbik fogaskerék 53, a kisebbik 39 fogú, hátul pedig 11-23 fogú kerekek vannak felszerelve. Hozzátette: ez a gép kicsit nehezebb, mint a korábbi, de merevebb, és ez a sprinteknél nagy segítség. A régi bringájáról babonából a nyerget áttetette.

A versenyző ruházata speciálisan az olimpiára készült. A mez - amelyet már jóváhagyott a szervezőbizottság - piros-fehér-zöld színű, és magyaros motívumok díszítik.

Az olimpiai pályával kapcsolatban Lovassy elmondta, hogy nem olyan nehéz, mint a júniusi, magyar bajnoki pálya, amelyen bronzérmes lett. A táv közel 250 km lesz, több körben teszik meg.  "Van egy 1800 méteres emelkedő, de nem túl vészes, hiszen olyan áttétellel meg tudom mászni, hogy elöl a nagyobbik fogaskereket használom" - mondta Lovassy. Kitért rá, hogy a teljes útvonalon két nappal a verseny előtt lehet edzeni, bizonyos részeken más napokon is. Ezen kívül fel kell készülni az esőre is, hiszen Londonban gyakran esik. Hozzátette: úgy érzi, mintha a britek legnagyobb sztárjuknak, a sprinter Mark Cavendishnek építették volna a pályát.

Lovassy kísérője az olimpián Takács Gyula lesz. Stubán Ferenc szövetségi kapitány nem utazik. Ő megjegyezte: a versenyzőnek azért lesz különösen nehéz dolga, mert a 145 fős mezőnyben nincs segítője, míg egyes országok akár öt bringást is indíthatnak, és a futam alatt tudják egymást támogatni.

Ha Lovassy defektet kapna, akkor a mezőnyt kísérő úgynevezett semleges kocsiból kérhet pótkereket. Előre le kellett adni, milyen méretű és típusú gumit, illetve felnit használ a bringás. Verseny közben a szervezők által biztosított autóból Takács Gyula nyújthat neki segítséget.

Lovassy az olimpia előtt rajthoz áll a hétvégi, Szerencs-Miskolc-Isaszeg-Budapest útvonalú Central European Tour-on, majd kedden repül Londonba, és a tervek szerint már a szombati futam estéjén hazatér.

Rovatok