Index Vakbarát Hírportál

Már világcsúcsot akar az etióp csodafutó

2013. január 25., péntek 20:59

A dubaji maratonin Etiópia tarolt, a férfi győztes, Lelisa Desisa élete első maratoniját teljesítette, nem is akárhogy, minden idők második legjobb debütáló idejével, 2:04:45-tel nyert. Ami néhány évvel ezelőtt világcsúcs is lehetett volna. A győztes idővel az örökranglistán is előkelő, 13. helyet szerzett a 23 éves, a maratoni futásban fiatalnak és tapasztalatlannak számító versenyző.

Desisa azért nem a semmiből jött, juniorként tízezer méteren megnyerte a 2009-es Afrika-bajnokságot, majd két évvel később már felnőttként győzött az Afrikai játékok félmaratoni számában. A 21 kilométeren 59:30-at tudó etiópnak kézenfekvő választásnak tűnt, hogy kipróbálja magát maratonin, mert igazán az utcán volt sikeres, több nemzetközi versenyen nyert, vagy állhatott dobogóra.

Szinte garantált volt a sikere, mert ő is Oromiából származik, ahogy a világsztár futóknak számító Bekele fivérek és a Dibaba nővérek, vagy az 1996-os maratoni olimpiai bajnok Fatuma Roba, vagy a londoni női győztes Tiki Gelana. Míg junior nem lett, addig csak kedvtelésből futogatott az iskolai csapatban, de egy regionális verseny megnyerése után Adidsz-Abebába költözött, és onnantól már komolyan edzett.

A dubaji verseny nagyon szoros volt, csak a hajrában dőlt el, és a mezőny erősségét jelzi, hogy öten futottak 2:05-ön belül, korábban még egyetlen maratonin sem fordult elő ilyen.

„38 kilométernél megpróbáltam fokozni a tempót, de a többiek könnyen reagáltak rá, így úgy döntöttem, hogy kivárok a végéig. Jó volt a sprintem, és bíztam benne, megnyerhetem a versenyt. A 2:06-ot céloztam meg debütálásként, de sokkolt, amikor megláttam az időmet. Ha találok egy hasonlóan jó pályát, és az edzőm is beleegyezik, talán a következőleg a világcsúcsért megyek. A félmaratonikkal sem állok le, de talán kevesebbet vállalok majd, és mostantól minden évben két-három maratonin is elindulok” - mondta a magabiztos Desisa, akitől még edzői sem vártak ekkora eredményt.

Etiópiának szüksége is lehet rá, mert az utóbbi években a legjobb maratoni időket a kenyaiak futották, és presztízskérdés, hogy a világcsúcsot is visszaszerezzék. Haile Gebrselassie három évig volt rekorder, de 2011. szeptember 25-én Patrick Makau 2:03:38-cal Kenyának szerezte meg a csúcsot.

Rovatok