Index Vakbarát Hírportál

Ha nem jutok a csúcsra, újra abbahagyom

2013. március 1., péntek 07:23

A sznúker négyszeres világbajnoka, Ronnie O'Sullivan visszatért. A 37 éves angol, akit sokan a sportág valaha volt legtehetségesebbjének tartanak, ott lesz a világbajnokságon áprilisban, ahol megpróbálja megvédeni a címét.

Ronnie O'Sullivan, a Rakéta tavaly május óta nem játszott komoly tornán, novemberben pedig közölte, kihagyja a szezon hátralévő részét, mert kiégettnek, motiválatlannak érzi magát. Depressziós, mentálisan teljesen kimerült, de most visszatér - ahogy ő mondja - első és legnagyobb szerelméhez.

„Hétévesen kezdtem, imádom ezt a játékot, és amit igazán szeretsz, abba sosem fáradsz bele." O'Sullivan 2001, 2004 és 2008 után tavaly negyedszer győzött a Crucible Színházban, ahol 1977 óta rendezik a vb-t. Az 1969 óta számított modern érában - amikor a kihívásos rendszert felváltotta a kieséses - nála többször csak Stephen Hendry (7), Steve Davis (6) és Ray Reardon (6) lett világbajnok.

  000 DV1426012
Jimmy White és Ronnie O'Sullivan

Az újrakezdésben és a formábahozásban a sznúker egy másik legendás alakja, a most 50 éves Jimmy White segíti. „Nem volt könnyű a visszatérésről dönteni. Ha nem tudom felhozni magam száz százalékra, megint kiszállok. Még 7-8 évem lehet a legjobbak között, de nincsenek hosszú távú terveim, a világbajnokságot még egyszer, vagy kétszer megnyerhetem. Megerősödtem, lépésről lépésre, tornáról tornára fogom felépíteni magam."

O'Sullivan kivételes képességei megkérdőjelezhetetlenek, gyorsan és agresszíven játszik, hatalmas brékeket épít, hihetetlenül magabiztos. Eredetileg jobbkezes, de mára kétkezes lett, néha egész frame-eket játszik ballal. A játék minden elemében erős, igazából egyetlen ellenfele van, saját maga, a szélsőséges hangulatingadozásai, az utóbbi három évben egyre többször rátörő depressziója.

Szurkolói rajonganak érte, egész Anglia egyik legnépszerűbb sportolója. Számos rekordot tart, négyszeres világbajnok, csaknem hétmillió fontot sznúkerezett össze eddig. Versenyeken 678 száz fölötti brékje van, a maximum bréket eddig 11-szer érte el. Övé minden idők leggyorsabb 147-ese is, a 36 golyót 320 másodperc alatt takarította le az asztalról az 1997-es vb első fordulójában.

De mindenkori mentális állapota, labilitása miatt nem látható előre, hogy a visszatérés sikeres lesz-e. A vb-n mindenki indul, aki számít, Mark Selby, John Higgins, Neil Robertson, Shaun Murphy, Judd Trump, Ting Csünhui lehetnek a legnagyobb ellenfelei Sheffieldben.

Rovatok