Index Vakbarát Hírportál

A játszótéri akrobatika is lehet komoly sport

2013. március 5., kedd 09:16

Az első hazai street workout-csoport már a vb-re készül. Itthon van, akit elzavarnak a játszóterekről, de egyre többen érdeklődnek a sport iránt.

Öt éve foglalkozik a kizárólag saját testsúlyra alapuló gyakorlatokkal a ma már tízfős budapesti csoport, a Hun-Bars. „Ez volt az ország első hazai közössége, ami ezzel a szabadtéri edzésmódszerrel kezdett el foglalkozni, nagyon sok munkát, energiát fektettünk a csoport létrehozásába" - meséli Hordós Márk, alapító.

Céljuk, hogy az egészséges életmódot és az edzésmódszert népszerűsítsék. „Ez egy önmegerősítő program, amiből a napi életben is lehet profitálni, megmutatja, milyen jó egészségesnek, fittnek lenni. Népszerűsége az egyszerűségében rejlik, bárhol elvégezhető edzést kínál mindenkinek, akár egyedül, akár csoportosan" - tette hozzá.

A street workout, mint edzésforma az Egyesült Államokban alakult ki. A ghetto workoutként is ismert sport az afro-amerikai közösségből indult, a sportoló társaságok a balhékból akarták kirángatni a helyi fiatalokat, erre jó kezdeményezésnek bizonyult az edzésforma, amihez nem kellett drága edzőterem és felszerelés.

A street workout egyik nagy előnye, hogy akár egy hagyományos játszótéren is kivitelezhetők a gyakorlatok. Igaz, a Hun-Bars tagjai is hallottak már olyan esetekről, hogy az őrök elzavarták a nagyobb játszóterekről az edző fiatalokat, de a tapasztalatok szerint a lakókat és a fiatalokat nem zavarja a jelenség, többször érdeklődnek is az edzésmód iránt. Magyarországon egyelőre a fiatalok sportja, külföldön viszont már sokkal változóbb a koreloszlás.

A fizikum fejlesztése mellett rengeteg olyan gyakorlat van, ami akrobatikus mozdulatsorokat is igényel. „A Calisthenicsen alapul, annak a letisztult formája. Súlyok helyett saját testsúlyunkat használva végezzük el a különböző akrobatikus gyakorlatokat a húzódzkodón, tolódzkodón, illetve különböző fekvőtámaszokat csinálunk" - fejtette ki Hordós.

Gyakorlatokból több ezer létezik, csak a kreativitáson múlik, ki mit hoz ki belőle. Az alapoknak számító guggolásnak, húzódzkodásnak, tolódzkodásnak és fekvőtámasznak számtalan variációja van, a sport egyik legfőbb vonzereje a szabadstílus, hiszen a kitalált, továbbfejlesztett, közösségi oldalakra feltöltött gyakorlatokhoz bárki hozzárakhatja a sajátját.

A gyakorlatok királyának a húzó-toló technikán alapuló muscle up számít, ami az egészet testet megdolgoztatja, de a feladat tökéletes kivitelezéséhez sok időre, gyakorlásra és kitartásra van szükség.

A sportágban Amerika jár az élen, ahol külön erre a sportágra épülő rendezvényeket is szerveznek, de Oroszország is ott van a legjobbak között. A letteknél már évente világbajnokságot rendeznek, a Hun-Bars úgy tervezi, ezen 2013-ban részt vesz, Amerikába is szeretnének eljutni. Országos találkozók már voltak itthon is, ha minden jól megy, még ebben az évben magyar verseny is lesz.

Itthon egyelőre kevés, speciálisan erre a célra kialakított helyszín van, egy cég az utóbbi időben kezdett több park kialakításába a főváros területén, a vidéki nagyvárosokban is akadnak már edzésre alkalmas területek.

Hol vannak a parkok?

Budapesten speciálisan street workoutra szánt helyszín található az I. kerületi Avar utca-Hegyalja utca sarkán, a Tabánban, a Hajógyári-szigeten, a városligeti műfüves focipálya mellett, a XI. kerületi BEAC-csarnok mellett és az Orczy-parkban.

Rovatok