Index Vakbarát Hírportál

Hadd lehessen szar a Vidi

2013. május 8., szerda 17:22 | aznap frissítve

Magyar szurkolók egy csoportja állt ki a szarozásért, a kurvaanyázásért a Magyar Labdarúgó Szövetségnek küldött videós üzenetében. Ennél a bizarr mondatnál már csak az bizarrabb, hogy le kell írnunk: igazuk van. Éljen a szar!

Hogy megértsük, és elfogadjuk a szarozás jogát a futballpályán, ahhoz vissza kell kanyarodnunk tavaly augusztusig.

2012 nyarán az izraeli futballválogatott Magyarországon barátságos meccset játszott, ami egy régebbi, Izraelben rendezett barátságos meccs visszavágója volt.

A Puskás Stadionban a nézőtéren a leghangosabb az a csoport volt, amely az izraeli himnuszt kifütyülte, majd mocskos zsidózni kezdett. A nézőtér józanabbik fele vöröslő arccal vette tudomásul a történteket, az MLSZ később elnézést kért.

Nem először történt ilyesmi hazai pályán, de az eddig megszokottaktól eltérően,  a magyar futballtársadalomnak az idén januárban súlyos következményekkel kellett szembenéznie. A FIFA 40 ezer euróra büntette a magyar labdarúgó-szövetséget, és úgy döntött, hogy a válogatott legfontosabb vb-selejtezőjét Románia ellen zárt kapuk mögött kell lejátszania.

Szurkolóként elképesztő igazságtalanságnak tűnik a döntés, de annak a többségnek a tagjaként, aki szerint mocskos zsidózás, a szőröstalpú románozás, a faszszopó cigányozás nem a nézőtérre való, jogosnak látom.

A szakmának lépnie kellett, és az MLSZ háborút kezdett a nézőtéren tapasztalható szélsőséges, rasszista és agresszív magatartás visszaszorítására. Két hónapja csak úgy záporoznak a büntetések a bajnokik után.

 Büntetés időpontja:   Büntetett csapat Büntetés (forint) Indoklás (forrás)
Máj. 7. Győr 400 000 Nézőtéri rasszizmus
Ápr 30. Ferencváros 1,5 millió, zárt kapus meccs (felfüggesztve) Nézőtéri rasszizmus
  Videoton 100 000 Megbotránkoztató szurkolás (Ki nem ugrál, szar fradista)
  Haladás 100 000 Megbotránkoztató szurkolás (a ZTE-t gyalázták)
Ápr. 23. Diósgyőr 200 000 Gyűlölködő szurkolás (ki nem ugrál szar fradista)
 
Ferencváros 500 000 Rasszista szurkolás (cigányozás, mocskos Diósgyőr)
  Honvéd 300 000 Rasszista szurkolás (huhogás)
Ápr. 9. Haladás 400 000 Nézőtéri rasszizmus (huhogás)
  Ferencváros 400 000 Nézőtéri rasszizmus
 
Diósgyőr 400 000 Nézőtéri rasszizmus (cigányozás)
Márc. 27. Videoton 80 Nézőtéri rasszizmus
Márc. 12. Ferencváros 2 millió Nézőtéri rasszizmus (és egyéb)
  Újpest 1 millió Nézőtéri rasszizmus (és egyéb, a büntetés 700 e-re csökkentették)
  Eger-Videoton 70 000-50 000 Nézőtéri rasszizmus

A listából látszik, hogy az MLSZ komoly büntetéseket oszt ki a tavaszi forduló kezdete óta, ha szélsőséges nézőtéri magatartást tapasztal.

Ugyanakkor kitűnik egy másik trend is. Olyankor is büntet, amikor MLSZ-szül "megbotránkoztató" szurkolással találkozik. A megbotránkoztató magyarul az, ami nem rasszista, hanem simán kimerül az ellenfél gyalázásában: például a ki nem ugrál szar fradista, hej-hej vagy a mocskos Újpest oléoléolé, és így tovább.

Az MLSZ-nek lehetősége lenne kizárólag a rasszizmus ellen fellépnie, és ezt is kellene tennie, de mégsem ezt az utat választotta, hanem azt, ami minden mocskolódást megpróbál kiszorítani a nézőtérről. Pedig segítséget kap a kluboktól, a nézőteret pásztázó kamerás rendszer mellett például George F. Hemingway klubelnöktől is, aki képes volt saját klubjának B szektorát bezárni, az ultrákat a családi szektorba száműzve, hogy jelezze, az ő stadionjában nincs helye a rasszizmusnak. Persze olyan is van, akinek annyi esik le az egészből, hogy az MLSZ összeesküdött ellene, az FTC-ről az a hír járja, hogy a büntetések miatt tüntetést akart szervezni az MLSZ és elnöke Csányi Sándor ellen.

Úgy tűnik, sikerült is a ló túloldalára esnünk. Büntetik, ha valaki mocskosozza az ellenfél táborát, vagy kimondja, hogy az ellenfél csapata szar. A baj csak az, hogy a mocskos videotonozás egyáltalán nem probléma, és teljesen felesleges a rasszizmus elleni kampányba belekeverni. Aki a rasszizmust és az ellenfél csapatának kötelező gyalázását összemossa, az valójában nem érti, mi is a baj a mocskos zsidózással vagy a büdös románozással. Ez utóbbiak nem egy ellenfelet, vagy a klubot, hanem egy egész nemzetet gyaláznak sporttól, csapattól függetlenül, tekintet nélkül gyerekre, hőseikre, gondolataikra, születési alapon, ok nélkül.

Ezzel szemben egy csapatnak szurkolni választás, ha van kedvenc csapatom, annak van szurkolótábora, és ha közéjük tartozom, tudom, hogy engem is szidnak, meg tudom magam védeni, adott esetben nekem is megvannak a csodás rigmusaim az ellenfélre.

Persze, trágár. De szenvedélyből jön valamiért és nem valami ellen, nem gyűlöletből.

Az talán fel sem tűnik, hogy az MLSZ, azzal, hogy a rasszizmus elleni küzdelmet összekeveri a trágársággal, a rasszista szurkolóknak tesz szívességet, és egyre több szimpatizánst állít az ő oldalukra. A rasszisták ordas nagy csúsztatással, de annál egyszerűbb kommunikációval nyerik meg a csatát, hogy "hát hülyék vagytok?! Mindenhol lehet szidni az ellenfelet, lehet szarozni, csak nálunk nem?! Hát ez a szurkolás lényege!"

Ez a videó is példája annak, hogy nem a lényegről beszél senki, arról, hogy a rasszizmust nem tűrik sehol, nálunk sem tűrhetik, a videón sem találunk zsidózást, huhogást, cigányozást, hanem már arról megy a vita egybemosva mindent, hogy trágárkodni kint is lehet, és mégsem árt. Hát itthon sem ártana. Így, ahogy gondolkodni sem ártana.

Rovatok