Index Vakbarát Hírportál

Fent, aztán lent, mint a kurva bugyija

2013. május 8., szerda 18:45

Az egy év szünet után visszatérő, címvédő Ronnie O'Sullivan ötödik vb-jét nyerte hétfő este, a döntőben 18-12-re verte Barry Hawkinst, ezzel a sznúker egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb alakja lett.

A 37 éves angol simán átment a mezőnyön, nagy formában játszott az egész világbajnokságon, sorrendben Marcus Campbellt (10-4), a tavalyi döntő visszavágóján Ali Cartert (13-8), Stuart Binghamet (13-4), az elődöntőben Judd Trumpot (17-11) győzte le.

Formáját látva, és saját bevallása szerint is van benne annyi, hogy újabb címeket nyerjen. Ráadásul a vb-döntőkben eddig ötből ötöt nyert, azaz nem tud hibázni, de hangulatingadozásai, állandó depressziója miatt mégsem igéri, hogy jövőre is ott lesz a sheffieldi Crucible Theatre-ben, a világbajnokságok hagyományos helyszínén.

„Nagyon élveztem azt az egy év szünetet, ezért bizonytalan, hogy itt leszek-e jövőre. Ez a címvédés a karrierem csúcsa, a képességeim alapján nyerhetnék még világbajnokságot, de ha a pszichológusom nem segítene évek óta, nem tudnám kezelni, hogy néha nem megy jól a játék."

A sznúkervébé döntőjének utolsó percei

O'Sullivan minden nyilatkozatában előkerül a gondolat, hogy visszavonul. Az újabb vb-cím után azt mondja, a ősszel és télen kisebb tornákon indul, és ha nem érzi munkának a sznúkert, ha kedvet kap a komolyabb versenyekhez, akkor azokon is.

„Egy ilyen tornán szembe kell nézned a démonaiddal, ezért ilyen nehéz itt nyerni. A döntőben esélyes voltam, csak veszítenivalóm volt. Tavaly életem formájában voltam a vb-n, idén a meccshiány miatt akadtak technikai hiányosságaim."

Több híres játékos, egykori világbajnokok szerint a Rakéta minden idők legnagyobb sznúkerese lett, ezzel nem ért egyet. „Nálam a hétszeres világbajnok Stephen Hendry a legjobb, nincs még egy olyan, mint ő volt. Engem gyakran elragadnak az indulataim, szeszélyes vagyok, mint az időjárás, nem tudok elég gépiesen játszani, de az igaz, hogy már beírtam magam a történelembe."

Rovatok