Index Vakbarát Hírportál

A zárolás alig érinti az olimpiai bizottság költségvetését

2013. május 24., péntek 15:56

A kormány által a közelmúltban elrendelt zárolás 17 milliárd forinttal érintette az Emmi-t, ebből csak 220 millió a sportfejezetet és mindössze 35 millió a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB) - jelentette be a MOB pénteki közgyűlésén Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára. Szekeres Pál elmondta: a 35 millió forintot a diák és az egyetemi-főiskolai sporttól vonják el, mert ez a terület idén eredetileg 180 millióval részesült több támogatásban, mint 2012-ben.

"A sportállamtitkárság 35 millió rendkívüli támogatásban részesíti a MOB-ot a nem olimpiai sportágak cali Világjátékán való részvételre, ezért a zárolás összességében számszakilag a bizottságot  nem érinti" - tette hozzá a helyettes államtitkár.

A közgyűlés kezdetén Török Ferenc olimpiai bajnok öttusázó, jogász, a MOB tiszteletbeli tagja kért szót, majd közölte, hogy álláspontja szerint ez a közgyűlés is törvényellenes, mert a meghívók nem levélben, hanem csak e-mailban mentek ki, és a sporttörvénnyel ellentétes a lebonyolítás módja is, mivel a tanácskozásra bizonyos sportszövetségek képviselőit nem hívták meg. Javaslatot tett a napirendi pontok módosításra, ám az ülést vezető Borkai Zsolt, a MOB elnöke úgy válaszolt, hogy a tiszteletbeli tagnak csak tanácskozási joga van.

A közgyűlés egyhangúlag megerősítette a 2012. február 26-i közgyűlés határozatait, erre azért volt szükség, mert a Fővárosi Törvényszék első fokú határozata szerint az akkori tanácskozást nem jogszerűen hívták össze, az előírtnál négy nappal később küldték ki a meghívókat. Dávid Imre, a felügyelő bizottság elnöke közölte: a testület szerint a tavaly februári közgyűlés határozatai hatályosak és érvényesek. Borkai bejelentette azt, hogy a MOB megtámadta a bíróság első fokú határozatát.

A tagság a 2012. február 26-i közgyűlésé mellett a 2012. április 22-i közgyűlés határozatairól is újra szavazott, s valamennyi, akkor elfogadott határozatot nagy többséggel megerősítette. Ezzel három éven belül harmadszor választották meg Borkai Zsoltot a MOB elnökének.

A küldöttek hét tartózkodás mellett elfogadták a MOB 2013-as költségvetését. Ennek vitája során kiderült, hogy a MOB idén 8 milliárd forintból gazdálkodik, néhány száz millióval kevesebből, mint tavaly. Többek között tíz százalékkal, 500 millióról 450 millióra csökkent a bizottság működési támogatása, idén 370 millió helyett csak 260 millió jut szabadidős pályázatokra, s pár tízmillióval kevesebb a versenysportra.

Az uniós túlzott deficiteljárás alól való kikerülés miatt  bejelentett költségvetési zárolás csak 220 millió forint erejéig érinti a magyar sportot, ebből 35 millió forint a Magyar Olimpiai Bizottságot - ez Borkai szerint hatalmas eredmény. Az elnök úgy vélte, ez bizonyítja, hogy a kormány számára kiemelten fontos a magyar sport támogatása.

Skultéty Tamás, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség alelnöke felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a MEFS-et is érintő elvonás miatt a 110 fősre tervezett Universiade-csapatból 20-25 kiutazása veszélybe kerül. Borkai szerint ez túlzás, mivel felduzzasztott csapatról van, s azt mondta, csak azokat kellene kiutaztatni, akik eséllyel is indulnak. Az elnök kiemelte: ez egyébként nem a MOB feladata, de a versenyzők részvétele biztosított lesz.

A nem olimpiai sportágak Caliban sorra kerülő Világjátékán való részvétellel kapcsolatban Szabó Bence főtitkár megerősítette: aki kvalifikálja magát, azt kiutaztatják a világeseményre. A tagság egyhangúlag elfogadta a 2014-es szocsi téli olimpiai részvételt, de erről részletesebben nem vitáztak a küldöttek.

A bíróság által előírt alapszabály-módosításokra azonban már nem került sor, mert ekkora a közgyűlés már nem volt határozatképes. Borkai Zsolt az MTI-nek elmondta, a bíróságtól május végéig kaptak haladékot az alapszabály módosítására, így késedelembe esnek, de 14 napon belül egy rendkívüli közgyűlésen pótolják majd a módosítást.

Rovatok