Index Vakbarát Hírportál

Gyors, látványos, veszélyes: olimpiára való

2013. május 28., kedd 15:40

A NOB végrehajtó bizottsága Szentpéterváron ülésezik a héten, a birkózás, illetve a hét új jelentkező (görkorcsolya, fallabda, falmászás, vusu, wakeboard, karate, illetve a baseball és a softball közösen) közül két sportágat jelöl ki, amiből az olimpiai bizottság szeptemberi közgyűlése választja ki azt az egyet, amely szerepelhet a 2020-as olimpián. Cikksorozatunkban bemutatjuk a szóba jöhető sportágakat, a görkorcsolyáról Lugosi László, a szövetség elnöke beszél.

Hányan űzik idehaza, mekkora bázisa van Magyarországon a görkorcsolyának?

A MOGSZ szervezetébe a gyorsasági, a művészi és teremgörhoki szakágak tartoznak. Jelenleg a gyorsasági szakágban működnek egyesületek. Amatőr szinten szervezeti keretek nélkül sokan görhokiznak szabadidősportként. A gyorsasági szakágban közel 300 versenyzőnk korcsolyázik, profi versenygörkorcsolyával. Az előkészítő kategóriában szériakorcsolyával 1400 igazolt tagunk  van, 16 egyesületben. Az utcán és tereken látható, milyen sokan szeretik azt a mozgásformát.

Hányan űzik a világon ezt a sportot?

Pontos számot nem tudok, de a gyorsasági világbajnokságon 50 ország van jelen. A többi szakágban is rendeznek világversenyeket, Eb, vb, Ázsia-játékok és a Latin-Amerikai játékok keretében is.

Mely országok a legerősebbek?

Kolumbiában nemzeti sportág, , az Egyesült Államok, Dél-Korea, Argentína, Chile, Mexikó, Új-Zéland, Olaszország, Franciaország, Németország, Belgium, Hollandia is erős.

A görkorcsolyán belül milyen versenyszámok kerülhetnének az olimpiára?

A gyorsasági szakágból, a pályaversenyekből az 500 méter, a 10 000 méteres pontozásos és a 20 000 méters kizárásos futamok. A görhoki és a művészi szakág is bemutatkozna.

Milyen nemzetközi eredményei vannak a magyar görkorcsolyának?

Eb-aranyunk kettő van, világbajnoki helyezések az 5. és a 10. hely között.

Milyen esélyekkel mennének neki a 2020-as olimpiának, van olyan magyar, aki addigra például dobogós is lehet?

Jelenlegi kadet lányaink Eb-érmesek, ők addigra lennének a legjobb korban, de a fiúknál is van vb-9. juniorunk.

Hogy állnak létesítményekkel? Mire van szükség a görkorcsolyázáshoz?

Jelenleg három versenypálya van, de ebben a sportban az utcai versenyek is léteznek. Több egyesületünk parkolókban készül.

M  ennyi pénzt kaptak eddig az államtól?

Az utóbbi 3 évben négymillió, előtte 1,5 millió forintot. Az eredményeink javulása miatt kapunk mostanában többet.

Ha olimpiára kerülnek, több állami pénzt kap a sportáguk. Van kész tervük, hogy mire költsék, mivel kéne kezdeni?

Eddig szinte mindent a magunk erejéből értünk el. Nagyon jó versenyrendszerünk van, válogatottjaink ott vannak a főbb eseményeken, már kétszer is rendeztünk Eb-t. A bázisunkat szeretnénk növelni, új egyesületekben, új városokban megismertetni a sportágat.  Több versenyre eljuttatni a válogatott korosztályokat és a szakmai munkát is emelni. Versenyzőink eddig maguk fizettek mindent, felszerelést, versenyeket, válogatókat, edzőtáborokat, sportorvost, az Eb-k, vb-k részvételi költségeit. Edzőink, a válogatott vezetői, a szövetség munkatársai társadalmi megbízatásként végezték munkájukat.

Ez sportág miért való az olimpiára, mi csábítja a gyerekeket, hogy görkorcsolyázni menjenek?

Ez egy különleges közlekedési mód, viszonylag új, (a nemzetközi szövetség1923-ban alakult), nagyon sokan űzik szabadidejükben. A látványa is tetszetős, harmonikus a mozgás és különleges, nem mindennapi mozdulatokat láthatunk. A tanfolyamainkon résztvevő gyerekek kivétel nélkül, még az ügyetlenebbek is, nagyon szeretnek görkorizni. Mindenki a maga tempójában halad, de mindenki érzi a fejlődést, és ez is nagyon ösztönző. Nagy sebességgel haladni különleges érzés.

Mivel lobbiznának, miért közönségvonzó, mitől lehet izgalmas a sportjuk egy laikusnak is?

A pályaversenyek jól közvetíthetőek. 200 méteres, döntött kanyarú pályán zajlanak a futamok. A rövidebb futamban 4-5 fő, a hosszútávú futamokban 20-30 fő küzd a jobb pozíciókért minden pillanatban. Nemcsak görkorizni kell tudni, hanem helyezkedési feladatokat meg kell oldani. A hosszútávokon kétkörönként pontozással vagy kizárással lesz még látványosabb a sokszereplős, tökéletesen görkorcsolyázó versenyzők küzdelme. Látványos jelenetek, előzések és az előzések megakadályozása, taktikai harcok és az esések is fokozzák a nézők érdeklődésének felkeltését.

    Világszövetségük milyen lépéseket tesz a sportág elfogadtatásáért, népszerűsítéséért? 

Aktívan politizál a sportág elfogadtatásáért. Több ciklus óta ott vagyunk az olimpiai programba való felvétel kapujában. Élő internetes közvetítéseket fizetünk a versenyekről, mi szövetségünk is. Az elemzők szerint a rétegtévénézők között kiemelkedő a látogatottságunk.

A magyar szervezetek kapnak-e tőlük pénzt, edzőt, bármilyen segítséget?

Eddig nem kaptunk. A vb-ken, Eb-ken nagyon magas nevezési díjakat fizetünk. Legnagyobb gondunk az, hogy nem ismerik a sportágunkat. Nem tudunk a médiában megjelenni. Minimális megjelenés után nagyon sok sportszerető embernek tetszene, az olimpia ezért nagyon fontos.

Rovatok