Index Vakbarát Hírportál

A birkózás meghal, ha kikerül az olimpiáról

2013. május 29., szerda 00:51

Szerdán kiderülhet, Magyarország egyik sikersportágának, a birkózásnak marad-e esélye, hogy a 2020-as olimpián is ott legyen. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága szentpétervári ülésén az a tét, hogy nyolc sportág közül kiválasszák, melyik kettő maradhat versenyben a szeptemberi NOB-közgyűlésig, ahol eldől, hol lesz az olimpia és mi lesz a programja.

A birkózás a legősibb sportok egyike, az ókori játékokon, és az 1900-as olimpia kivételével az összes újkorin is ott volt, de februárban a NOB végrehajtó bizottsága úgy döntött, nem garantálja a helyét a 2020-as játékokra.

A birkózók az első sokk után gyorsan reagáltak, leváltották a nemzetközi szövetség elnökét,  Raphael Martinetti helyett a szerb Nenad Lalovicsot választották meg a FILA vezetőjének, majd a kissé átláthatatlan szabályokat is megváltoztatták. Ezentúl a meccsek két háromperces szakaszból állnak, a meneteket nem külön számítják, hanem a pontok összeadódnak.

A NOB-nak az sem tetszett, hogy a női és a sportolói képviselet szinte teljesen hiányzik a szövetségben, erre a sportág vezetésébe egy női alelnök is bekerült.

És beindult a FILA kőkemény lobbija is a háttérben, világméretű kampányt indítottak, hogy a sportág az olimpián maradjon.

A NOB-elnök a birkózás mellett lobbizik

„A szövetség jól láthatóan megértette a februári döntés okait, megfelelően reagált - mondta Jacques Rogge. - Ez még nem jelenti azt, hogy garantált az olimpiai helye, ám a hiányosságokat pótolta a sportág" - udvarolt egy kört a belga, de ettől a birkózók még nem nyugodhatnak meg.

Összeesküvés-elmélet

Sportberkekben visszatérő feltételezés szerint a NOB nem mindig makulátlan, a korrupciót csak szóban elutasító tagjai akartak még egy kis pénzt szerezni, ezért a birkózásba kötöttek bele. Jól választottak, mert mit tesz isten, épp azt a régiót sújtaná leginkább a birkózás kihagyása, amely ha arról van szó, semmire, különösen nem a nép sportjának számító birkózásra nem sajnálja a pénzt. Orosz, török, azeri, kazah egységbe forrott, miután az ott nagyon népszerű sportágat elkezdték ütni.

Ha esetleg egy NOB-tag meg akarta hívatni magát a térségbe családostul, ha esetleg szerette volna személyesen végignézni milyen erőfeszítéseket tesz a térség a birkózásért, és ha közben esetleg kisebb ajándékokat is kapott, már megérte, hogy a birkózás ellen szavazott. Ha az öttusára szavaz, nem látszik tisztán, hová lehetett volna elutazniuk kisebb-nagyobb ajándékokért.

A végrehajtó bizottság szerdán zárt ajtók mögött hallgatja meg a nyolc prezentációt, a jelentkezők a a vusu (az ősi kínai harcművészet) sportos változata, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate, a wakeboard, valamint a 2008 óta a programban nem szereplő baseball és softball, amely közösen próbálkozik a visszajutással.

A NOB még aznap este eldönti, mely sportágakat tartja olimpiára alkalmasnak. Korábban arról volt szó, hogy a vb kettő, vagy csak egy sportot terjeszt majd a közgyűlés elé, az AP amerikai hírügynökség azonban úgy tudja, hogy akár három vagy négy jelöltet is állíthat, az esélyek alapján a birkózás, a karate és a fallabda is befutó lehet.

Miért nem lehet több sportág az olimpián?

„A nyári olimpiák programját a charta szigorúan szabályozza, a NOB közgyűlése minden olimpia után felülvizsgálja a sportágakat" - mondja Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója. „A nyári játékokon 10 500 a versenyzői létszám, 302 versenyszám lehet, ezek a számok kőbe vannak vésve. 2016-ra például bekerült a rögbi és a golf, de a baseball és a softball terhére. Új sportágként nagyon nehéz bekerülni, de sportágon belüli versenyszámként lehet változás, ilyen lehetne például a kite a windsurf helyett."

Szeptemberben, Buenos Airesben a NOB dönt még:

Medvegy Iván, a Magyar Olimpiai Bizottság főmunkatársa hasonlóan szigorúnak látja a NOB-ot. „A résztvevői létszámot nem lehet bővíteni. Londonban 26 nemzetközi szövetség képviseltethette magát, közülük néhány több sportággal is, például a FINA, amelynek kötelekébe tartozik az úszáson kívül a vízilabda, a műugrás, a szinkronúszás és a nyíltvízi úszás is."

2016-ban jönnek a rögbizők és a golfozók, a NOB vb egy vagy több sportágtól elvesz annyi versenyszámot és kvótát, amennyire az újaknak szüksége lesz, ez négy versenyszám, és nagyjából 400 kvóta. A birkózás távozásával éppen ennyi szabadulna fel, ha ugyanezt az öttusával tennék, az csupán 64 lenne, akkor más sportágakat is meg kellene kurtítani.

A feltételezés is a képtelenség határát súrolja

Szekeres István, a Magyar Birkózó Szövetség sajtósa szerint Rogge a birkózás mellett lobbizott, ezt a szándékot mindenképpen értékelni kell, de a szabályváltozástól a sportág nem lesz látványosabb. „A két birkózó le akarja gyűrni egymást, őket nem érdekli a látvány. A birkózás jól áll, de a NOB döntése előtt sem állt rosszul."

A birkózás igazi világjelenség, az Egyesült Államokban a hatodik legnépszerűbb sportág, a középiskolai bajnokságon 270 ezren indultak. A FILA hatalmas, 177 tagországa van. A volt Szovjetunió utódállamaiban és Iránban több tízmillió igazolt birkózó van, ott ez a nemzeti sport, lobbiznak is kőkeményen. Példátlan, hogy az Egyesült Államok és Irán bármiben is összefogjon, most ez is megtörtént. Londonban végig telt ház, napi nyolcezer néző nézte az olimpián a birkózást.

„Ha kiesik a játékokról, a sportág meghalna, de már a feltételezés is a képtelenség határát súrolja, hiszen a birkózás az olimpiai alapsportágak egyike, Magyarországnak 19 olimpiai aranyat adott. A birkózók sportemberek, nem adnák fel, azonnal elkezdenének azon dolgozni, hogy 2024-ben visszakerüljenek. Szerintem 100 százalék, hogy marad, elképzelni sem tudom, hogy ne így legyen."

A magyarok 2004 óta nem nyertek, de tavaly és Pekingben is volt döntős sportolónk: Lőrincz Tamás valamint Fodor Zoltán. 1980-ban és 1992-ben viszont két-két győztesünk is volt.

Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke biztos benne, és két hete egy sajtótájékoztatóján elmondta, a birkózás ott lesz a 2020-as olimpián. Úgy indokolt, nagy és tekintélyes országok, nagy erőkkel és befolyásos emberekkel kampányolnak érte. „Higgyétek el nekem, bent fog maradni" - állította.

Mit kell tudni a jelentkezőkről?

Baseball és softball:
A férfiak által játszott baseball 1992-ben, a nők által űzött softball 1996-ban szerepelt először a programban. A NOB 2005-ös döntése nyomán aztán mindkét sportág lekerült a 2012-es műsorról, majd 2009-ben külön-külön ismét pályáztak, de veszítettek a golffal és a rögbivel szemben. A programban legutóbb a 2008-as, pekingi játékokon szereplő, azóta már nemzetközi szövetségi szinten is egyesült sportágak ezúttal közösen próbálkoznak a visszakerüléssel. A mostani pályázat két nyolccsapatos, hatnapos tornát tartalmaz. A többi jelentkezőhöz képest a baseball és a softball jelentősen növelné az olimpián résztvevők létszámát, mivel a két sportágban összesen 296 sportoló utazna a játékokra.

Fallabda:
A birkózás mellett a fallabda pályázik a legnagyobb eséllyel a bekerülésre, azzal együtt, hogy 2005-ben és 2009-ben nem sikerült felvetetnie magát a programba. A nemzetközi szövetség 1967-ben alakult meg, ma öt kontinens 185 országa a tagja, mind az öt földrész adott már világbajnokot. A fallabdázók férfi és női tornát szeretnének, mindkettőben 32 versenyzővel, a küzdelem öt napig tartana. A mérkőzések lebonyolításához két, üveggel körülhatárolt pályára lenne szükség, a sportág a helyes bírói döntésekhez videós visszajátszást, a nézőknek óriáskivetítős közvetítést ajánl. A fallabdázók pályázatát világhírű teniszezők, Roger Federer, Andre Agassi és Kim Clijsters is támogatják.

Görkorcsolya:
A görkorcsolya szintén harmadszor próbál bekerülni. A pályázatban 10 éremosztó verseny - öt a férfiaknak, öt a nőknek - szerepel, a távok szempontjából pedig a sprint (300 méter) és a maratoni (15 kilométer) között több is helyet kapna. A nemzetközi szövetség csak gyorsasági versenyekben gondolkodik, a sportolók ezekben helyenként a 60 kilométer/órás sebességet is elérik. Görkorcsolyában 1937 óta rendeznek világbajnokságokat, a tavalyi eseményre több mint 100 ország versenyzői utaztak el, 17 nemzet szerzett érmet.

Karate:
A japán eredetű karate ugyancsak elbukott a 2005-ös és a 2009-es választáson. Egyéni küzdelemben öt-öt férfi és női súlycsoportban harcolnának olimpiai érmekért. A Karate Világszövetség (WKF) világméretű kampánnyal igyekszik felhívni a figyelmet a sportág olimpiai céljaira. Az első karate-vb-t 1970-ben rendezték, a legutóbbi Európa-bajnokságnak május elején Budapest adott otthont. A WKF 185 tagországa összesen 10 millió sportolóval büszkélkedik.

Sportmászás:
A fiatal sportág - amelyben 1991-ben rendezték az első vb-t - először próbál bekerülni a programba. Három szakággal, a gyorsasági és a nehézségi mászással, illetve a boulderinggel pályázik. A versenyeket mindhárom esetben műfalon rendezik, de míg a gyorsaságiban felső biztosítással másznak a sportolók és a minél gyorsabb feljutás a lényeg, addig a nehézségiben alsó biztosítás van, és az nyer, aki a legmagasabbra jut. A boulderingben kötélbiztosítás nélkül, két-három méteres magasságban a lehető legnehezebb útvonalat kell teljesíteniük az indulóknak. A nemzetközi szövetségnek 81 tagországa van, a sportágat világszerte 25 millióan űzik. A sportmászók abban bíznak, hogy a versenyzők alacsony, 20 éves átlagéletkora, illetve a sportág egyedisége segíthet az olimpiai felvételben.

Wakeboard:
A wakeboard először pályázik. Az 1936-ban alapított Nemzetközi Vizisí és Wakeboard Szövetség abban bízik, hogy a sportágnak sikerül kihasználnia a NOB arra irányuló elvárását, hogy a játékok minél több fiatal sportoló és néző számára váljanak érdekessé. A wakeboardhoz egy speciális kötélpálya szükséges, amelyet egy vízfelület felett feszítenek ki. A verseny két vagy három napig tartana 60 versenyző - 30 férfi és 30 női sportoló - részvételével. Az indulók - akik a szörfdeszkához hasonló sportszeren állnak - trükköket és ugrásokat mutathatnak be, miközben a kötélpályán húzzák őket. A pontozást hét bíró végzi.

Vusu:
A vusu harcművészet, amely a most csak a formagyakorlattal, a taoluval akar bekerülni az olimpiára. A kínai eredetű sportág - ismertebb nevén kungfu - nemzetközi szövetségének 119 tagországa van. A taoluban a harcművészek fegyver nélkül, vagy kardokkal és botokkal mutatnak be gyakorlatot.

Rovatok