Index Vakbarát Hírportál

Szenegáli elnök dönt Schmitt becsületéről

2013. május 30., csütörtök 13:15

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) legfontosabb döntését már meghozta szentpétervári ülésén szerdán.

Három sportág, a birkózás, a fallabda, valamint a baseball pályázhat a 2020-as programba kerülésre, illetve maradásra. (A végső döntés szeptemberben, a közgyűlésen.)

A NOB magyar tagjáról, Schmitt Pálról csütörtökön vagy pénteken születhet döntés. A volt köztársasági elnök plágiumbotránya miatt szüneteltette tagságát az ügy lezárásáig, ezért 1968 óta az első olimpiáját hagyta ki, tavaly Londonban.

Miután a Semmelweis Egyetem lezárta a vizsgálatot, Schmitt eljuttatta a dokumentumokat a NOB etikai bizottságához. Schmitt itthon úgy nyilatkozott, hogy a jogerős döntéssel a becsülete helyre állt.

A NOB etikai bizottsága

Elnök: Youssoupha NDIAYE, szenegáli sportminiszter
Tagok: Claudia BOKEL (olimpiai második német vívó, végrehajtó bizottsági tag is)
Thomas BUERGENTHAL, (hágai törvényszék bírója)
Guy CANIVET, (francia bíró)
José Luis DICENTA BALLESTER, spanyol bíró
Francisco J. ELIZALDE, (Fülöp-szigeteki, Harvardon végzett diplomata)
Robin MITCHELL, (Fidzsi szigeteki, Ausztráliában végzett sportdiplomata)
Sir Craig REEDIE, (korábbi brit tollaslabdázó, jelenlegi NOB-alelnök, a végrehajtó bizottság tagja is)
Samuel SCHMID (volt svájci sportminiszter)

Ezek után a NOB etikai bizottságának kell jelentést készítenie, de egyelőre nem tudni, hogy utána melyik nap kerül a NOB végrehajtó bizottsága elé Schmitt ügye.

Információink szerint az is előfordulhat, hogy már csak a szeptemberben választott új elnök - a belga Jacques Rogge két ciklus, vagyis tíz év után köszön el - vezette végrehajtó bizottság foglal állást, Schmitt megtarthatja-e a helyét a szervezetben.

A sportvezető 1983 óta NOB-tag, akkor lényegesen könnyebb volt bekerülni, mert pillanatnyilag a bolgár (Sztefka Kosztadinova, világcsúcstartó magasugró) vagy a román olimpiai bizottsági elnök (Octavian Morariu) nem tagja a NOB-nak. A bolgár hendikeppel indul amúgy, mert az akkori tagot, Ivan Szlavkovot 2005-ben korrupció miatt kizárták, és azóta nem sikerült visszaszereznie a helyét az országnak.

Ha Schmitt becsülete a NOB előtt nem állna helyre, nem lenne könnyű magyar tagnak a helyét elfoglalnia, még ha a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke (Borkai Zsolt) olimpiai bajnok is.

A NOB végrehajtó bizottsága

Elnök: Jacques Rogge

Alelnökök: Ser Miang Ng (korábbi szingapúri magyar nagykövet), Thomas Bach (olimpiai bajnok német vívó), Nawal El Moutawakel (olimpiai bajnok marokkói futónő), Craig Reedie

Tagok: John Coates (ausztrál sportdiplomata), Sam Ramsamy (dél-afrikai sportdiplomata), Gunilla Lindberg (svéd sportdiplomata), Ching-Kuo Wu (tajvani), René Fasel (svájci, a nemzetküzi hokiszövetség elnöke), Patrick Joseph Hickey (ír), Claudia Bokel, Juan Antonio Samaranch Jr (spanyol sportdiplomata), Szergej Bubka (olimpiai bajnok ukrán rúdugró), Willi Kaltschmitt Luján (guatemalai sportdiplomata)

Rovatok