Index Vakbarát Hírportál

NOB-tag maradhat Schmitt Pál

2013. május 30., csütörtök 18:22

Figyelmeztette plágiumügye miatt Schmitt Pált a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága, a magyar sportdiplomata azonban a NOB tagja marad.

A vb csütörtökön, Szentpéterváron meghozott döntésével a szervezet etikai bizottságának ajánlását követte. A szavazati arányt nem hozták nyilvánosságra.

A Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, Magyarország korábbi köztársasági elnöke 1983 óta tagja a NOB-nak, de tavaly, plágiumügye lezárultáig felfüggesztette tagságát a szervezetben. 1968 óta a tavalyi olimpiáról hiányzott először.

A 71 éves, kétszeres olimpiai bajnok vívó Schmitt Pál a jövőben lemond bizottsági munkájáról, így elveszti elnöki posztját a NOB sport-, és környezetvédelmi bizottságában.

A Semmelweis Egyetem szenátusa tavaly március 29-én vonta vissza Schmitt doktori címét, mivel doktori disszertációja jelentős szövegazonosságot mutatott más munkákkal. Schmitt április 2-án lemondott köztársasági elnöki posztjáról, de fellebbezett a döntés ellen, az egyetem eljárását ugyanis etikátlannak és jogszerűtlennek nevezve úgy vélte, oklevelét csak a bíróság vonhatta volna vissza. Ezért felülbírálati kérelmet nyújtott be és bírósági felülvizsgálatot is kért, előbbit az egyetem elutasította.

„Nagy öröm számomra, hogy most már minden fórumon megnyugtatóan lezárult a doktori címem körüli vitasorozat, és így visszanyertem NOB tagságomat. Megtiszteltetés volt, hogy a NOB Végrehajtó Bizottsága hosszasan méltatta érdemeimet és a mozgalomért tett erőfeszítéseimet. Boldog vagyok, hogy a jövőben a NOB ülésein teljes jogú tagként vehetek részt, és szavazhatok a birkózás érdekében, illetve részt vehetek a NOB következő elnökének, illetve a 2020-as olimpiai játékok színhelyének megválasztásában is" - írta közleményében Schmitt, aki a szeptemberi, Buenos Aires-i közgyűlésen már részt vehet.

A NOB akkor választja meg Jacques Rogge elnök utódát.

A NOB végrehajtó bizottságának tagjai

Elnök: Jacques Rogge

Alelnökök: Ser Miang Ng (korábbi szingapúri magyar nagykövet), Thomas Bach (olimpiai bajnok német vívó), Nawal El Moutawakel (olimpiai bajnok marokkói futónő), Craig Reedie (brit, korábbi tollaslabdázó)

Tagok: John Coates (ausztrál sportdiplomata), Sam Ramsamy (dél-afrikai sportdiplomata), Gunilla Lindberg (svéd sportdiplomata), Ching-Kuo Wu (tajvani), René Fasel (svájci, a nemzetküzi hokiszövetség elnöke), Patrick Joseph Hickey (ír), Claudia Bokel (német, olimpiai második vívó), Juan Antonio Samaranch Jr (spanyol sportdiplomata), Szergej Bubka (olimpiai bajnok ukrán rúdugró), Willi Kaltschmitt Luján (guatemalai sportdiplomata)

Rovatok