Index Vakbarát Hírportál

Ez a pálya megbüntet, itt könnyű elbukni

2013. június 13., csütörtök 13:07

A hétvégén rendezik meg a nemzetközi golf egyik legrangosabb eseményét, a US Opent. Az amerikai nyílt bajnokság az év második kiemelt versenye a négy, úgynevezett Major bajnokság közül. A hagyomány szerint a verseny június harmadik vasárnapján, vagyis apák napján zárul, ha az időjárás nem szól közbe. A US Open idén ünnepli a híres Francis Ouimet győzelmének 100. évfordulóját, aki előtt a Golfbajnok (The Greatest Game Ever Played, 2005) című film is tiszteleg.

A csütörtökön kezdődő verseny legnagyobb esélyese Tiger Woods, aki korábban már háromszor megnyerte a US Opent. Az idén újra régi fényében tündöklő sztár végre maga mögött hagyta az elmúlt időszak nehézségeit, és hosszú idő után újra sikerült visszaszereznie a világelsőséget, miután az év első öt hónapjában négy nagy versenyt is megnyert.

Tiger mellett idén is nagy nevek szerepelnek, mint például az ötszörös 2. helyezett Phil Mickelson, vagy a zsinórban 21. részvételét ünneplő Ernie Els.

A US Open elismerten az egyik legnehezebb verseny. A megrendezés feltételei között szerepelnek azok a nehezítések, amelyek miatt a versenyzők úgy érezhetik magukat, mint az átlagos, sokat hibázó golfozók. Nem ritka a par feletti ütésszám és az sem, hogy a játékosok a nyomás alatt összetörnek.

Ilyen könnyű elveszíteni a versenyt, a pálya megbüntet:

The Ricky Barnes Circus Act at the 2009 US Open

A verseny legfőbb sajátossága, hogy a szervezők minden évben kiemelkődően nehéz körülmények elé állítják a versenyzőket. A kezdő ütésnek minden szakaszon nagyon pontosnak kell lennie, mert a fairwayek (vagyis a pályának az a rövidre vágott része, ahonnan a legkönyebb tovább játszani a labdát) nagyon szűkek, és a mellettük található rough olyan magas, hogy a labda mellett a játékos is elvész. A legendák úgy tartják, hogy a greenek (tehát az a része a pályának, ahol a zászló van és a legalacsonyabbra vágják a füvet) olyan gyorsak, hogy elég erősen koncentrálni, és a labda elgurul.

Tiger Woods - Eagle putt at the 18th hole (US Open)

Az idei US Opennek a Philadelphia mellett található Merion Golf Club 1912-ben épített keleti pályája (East Course) ad otthont. A magánkézben lévő golfpályán ötödször rendeznek Opent, olyan hírességek nyertek itt, mint Ben Hogan, Jack Nicklaus vagy a legendás Bobby Jones, aki a Merionban aratott győzelmével teljesítette a Grand Slamet 1930-ban (golfban a négy Major bajnokság egy naptári éven belüli megnyerését nevezzük Grand Slamnek).

A US Open több, mint 30 év után tér vissza a Merionba. A versenyt azért is nagy várakozás előzi meg, mert mindenki várja, hogy a mai játékosok hogyan teljesítenek egy ilyen klasszikus pályán, amely a legrövidebb az elmúlt évtizedben: kevesebb mint 7000 yard (6400 méter).

A szervezők a világranglista első három helyezettjét, a verseny legnagyobb esélyeseit egy csopotba osztották: Tiger Woodsot, Rory McIlroyt és Adam Scottot, aki nem mellesleg az év első nagy Major bajnokságát, a Masterst már megnyerte. A versenyzőknek tetszett a csoportbeosztás, valószínűleg kihozzák egymásból a maximumot.

A csoport itthoni idő szerint 19:14-kor kezd.

A cikket Kővári Dávid írta.

Rovatok