Index Vakbarát Hírportál

Mi az a bossaball és mire jó?

2013. június 30., vasárnap 10:20

Röplabda, foci, gimnasztika - ebből a három sportágból áll össze egy negyedik, amit a Bossaball Hungary csapata próbál minél több emberrel megismertetni Magyarországon.

Magát a sportot Filip Eyckmans fejlesztette ki 2004-ben, Spanyolországban, a bossaball az egyik leglátványosabb és leglazább nyári sport, amit nem csak a strandon lehet játszani, hanem télen, fedett pályán is.

Magyarországon még elég új a dolog, a Bossaball Hungary Teamnél 2012 novembere óta lehet kipróbálni Budapesten, az ő edzésükön Farkas Gergővel mesélt a fiatal sport hazai helyzetéről, amibe, mint mondja, egy pillanat alatt bele lehet szeretni

Aki először feljön a pályára, nem is érdeklik a szabályok. Visszafejlődik egy hatéves szintjére, és fél óráig ugrál a trambulinon. A neheze csak utána jön, amikor bevonjuk a labdát és megpróbálunk szabályok szerint játszani.”

Bossaball

Az egész ötlet egy barátja, Süti fejéből pattant ki. Felvette a kapcsolatot a Nemzetközi Bossaball Szövetséggel, mert beleszeretett ebbe a sportba, és szerette volna, hogy Magyarországon is lehessen játszani.

Meghívást kaptunk a spanyolországi Esteponába, ahol a bossaball kitalálójánál vendégeskedtünk, a profiktól megtanultuk a játékot, november közepén pedig megérkezett az első bossaballpálya.”

Az előző fél év alatt összejött annyi ember, hogy most már hétfőn, szerdán és péntekenként is rendszeresen tudnak edzeni, és remélik, hogy a mostani fesztiválszezon után még több érdeklődő jön le a Bártfai utcai Sportcentrumba.

Az edzések helyszínén már megvan saját helyük, csak fel kell fújni a matracot, és mehet a játék: „Rendesen bemelegítünk, hogy senkinek ne legyen sérülése, az edzés elején gyakoroljuk a feladásokat, aminek a ritmusát megtanulni, megérezni elég nehéz, és ez a játék legfontosabb része. A bemelegítés és a gyakorlás után pedig megpróbálunk minél többet szabályosan játszani.

A posztok nagyjából ugyanazok, mint a röplabdában, csak kevesebben vannak, és itt van egy központi játékos, aki a trambulinon ugrál és üti le a labdákat. A csapat egyik új trambulinosa két hónap alatt 15 kilót fogyott, pedig előtte tornász volt, tehát nem lehet azt mondani, hogy ne lett volna kondiban. A bossaball nagyon igénybe veszi a szervezetet, idő kell hozzá, míg az ember hozzászokik az újfajta mozgásokhoz, ugrálásokhoz.

A sérülésveszély viszont jóval kisebb, mint a röplabdánál, a legtöbbször a matrac horzsolja le az ember bőrét, ha rosszul érkezik le. Ezenkívül húzódások fordulnak elő, ha az ember nem melegít be rendesen, egyébként nagyon ritka a komolyabb baj. Mondjuk egyszer egy szlovén srác eltörte a bokáját, mert leszaladt a pályáról, és rosszul lépett.”

Az első cél a sport megismertetése, a csapatot több fesztiválon (EFOTT, VOLT, Sziget) is lehet majd látni, és ki is lehet majd próbálni a bossaballt. A fesztiválszezon után pedig érkezik még egy pálya, és Siófokon, az Aranyparton egész nyáron lesz még egy matrac.

A bossaball helyzete a nagyvilágban

A spanyol válogatott mellett a brazilok és a North Carolina State egyetem csapata a legismertebb. Az amerikai egyetemisták csapata volt az első, aki meghívást kapott a brazil szövetségtől, hogy szerepeljenek a bajnokságukban. Európában a hollandok és a belgák a legjobbak, utóbbi csapat a vb-döntőig is eljutott 2009-ben.

A hosszú távú cél persze az, hogy versenyképes legyen a csapat a többi európai országgal, erre minden esély megvan: „Szeretnénk jövőre elhívni európai csapatokat, pár éven belül jó lenne Magyarországon Európa-bajnokságot szervezni. Ha minden jól megy, a hazai bossaballélet hamarosan fellendül, és remélhetőleg a sportág világtérképén is látható lesz Magyarország.”

Már létezik a Magyar Bossaball Szövetség, öt nagyvárosban bejegyzett egyesületek is vannak, de még nincs annyi pálya, hogy minden helyszínen edzéseket lehessen tartani, de a közeljövőben érkeznek új pályák.

A játék költségei minimálisak, hiszen egy pólón és egy rövidnadrágon kívül nem kell semmi, cipő sem, mivel mezítláb, vagy zokniban játszanak. A jövőben a párezer forintos havi tagsági díjon kívül nem kell majd mást fizetni, ebből finanszírozza a csapat a pályabérlést.

A bossaball szerves része a zene, hiszen maga a bossa szó is egy brazil zeneműfajból, a Bossa Novából származik, jelentése stílus, attitűd. 

A zenével a strand-, bulihangulatot akarjuk visszaadni, de nem bulizunk, hanem zenére sportolunk. Az egész bossaball-közösség egy szeretetteljes csapat, mindenki segít, és mi is csak azt akarjuk, hogy a mozogni szerető emberek kipróbálják ezt a remek sportot.”

Szabályok, játékmenet

A pálya egy integrált gumimatrac, amin hárman, négyen vagy öten is játszhatnak egymás ellen, akár fiúk-lányok egyszerre. Szerválni bármilyen kreatív módon lehet, cigánykerekezés közben, vagy akár ollózva. Egy csapat maximum négyszer passzolhat egy labdamenet során, az ötödik labdaérintésre át kell ütni. Egy játékos egymás után kétszer is beleérhet a kezén kívül bármelyik testrészével.

A pálya felülnézetből egy kazettára hasonlít, amit félbevág a háló. A háló előtt közvetlenül áll a támadó a trambulinon, neki passzolják föl a csapattársai a labdát, amit kézzel, lábbal, fejjel, Achilles-ínnal, térddel, vagy a teste többi részével kell átütnie/átrúgnia az ellenfél oldalára.

A pontszerzés is bonyolultabb, mint a rendes röplabdában:

- ha kézzel a trambulinos részre ütik a labdát, 3 pontot kap a csapat, ha lábbal rúgták, 5 pontot.

- ha kézzel a pálya többi részére ütik, 1 pontot kap a csapat, lábbal történő pontszerzésnél 3 pontot

- ha a trambulin melletti kis részre pattan a labda, a játék folytatódik

A mérkőzés két nyert szettig tart.

Rovatok